Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 54 днів. За цей час ми опублікували 24467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sugarman Joe / Unsplash

Через забруднення річки Десна Київ може перейти на альтернативні джерела водопостачання, однак альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням все місто, повідомив заступник директора Київводоканалу Володимир Костюк телеканалу Еспресо.

Десна залишається основним джерелом і забезпечує 70% підготовленої питної води для мешканців Києва. «Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці», — зазначив Костюк.

За його словами, забруднена вода спустилася нижче Чернігова, і пляма просувається. Точно змоделювати, яка вода прийде у водозабір за чотири-п’ять днів, неможливо, тож у Київводоканалі готуються до найгірших сценаріїв.

«Якщо наша чинна технологія не здатна буде очистити воду, то можливий сценарій відмови від цього джерела водопостачання й перехід на інші джерела, — зокрема, Дніпровську станцію та артезіанські джерела. Втім, ця альтернативна система не зможе на 100% забезпечити водопостачанням все місто Київ», — повідомив Костюк.

Надія на активоване вугілля

Після цього ефіру у пресслужбі Київводоканалу спохопилися та випустили заяву, в якій запевнили, що загрози немає, а посадовець озвучив найбільш песимістичний сценарій розвитку подій, «вірогідність якого наразі низька».

На ранковому брифінгу 11 вересня директор Київводоканалу Олег Лисюк висловив переконання, що дійшовши до Києва, бруд буде настільки розбавленим, що водоочисні споруди цього навіть не відчують.

«У випадку погіршення показників якості води у Десні, буде впроваджено технологію посиленого очищення з використанням пилоподібного активованого вугілля, який ефективно усуває органічні забруднення та неприємні запахи», — пояснює Київводоканал.

Для цього ЮНІСЕФ готові надати 120 тонн активованого вугілля. Вантаж уже в дорозі, прибуття очікується у п’ятницю.

Нагадаємо, за прогнозом Укргідрометцентру, забруднена вода може дійти до Київщини 14–16 вересня

Звідки все ж узявся бруд?

Виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако припускав, посилаючись на свої джерела, що забрудення сталося через руйнування очисних споруд у Курській області, — відповідно, це фекалії росіян потрапили у річку.

Достеменно відомо, що це органічне забруднення. За іншими версіями, бруд потрапив із російських заводів.

«Ми припускаємо, що це було скидання з цукрового заводу у Курській області. Такий висновок робимо, проаналізувавши космічні знімки, — цитує очільника Держекоінспекції Ігоря Зубовича BBC. — Ніяких хімічних, отруйних сполук не виявили, лише органіку».

У Київському еколого-культурному центрі вважають, що органічний бруд міг потрапити у води річки Сейм із підприємства на Курщині, де обробляють шкіру.

Ні пестицидів, ні токсинів у воді немає, це лише органіка, просто її кількість настільки велика, що поглинає кислород, що призвело до мору риби, заявляє директор Київводоканалу.

Володимир Борейко із КЕКЦ зазначає, що, можливо, у додаткових заходах, таких як застосування реагентів, не буде потреби, оскільки протяжність Десни до Києва становить із поворотами і зигзагами близько 200 кілометрів. «Тобто, це 200 кілометрів природної аерації. Якщо це спрацює, то ця пляма органічного бруду буде “з’їдена” у річці, концентрація його суттєво зменшиться», — пояснює він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button