Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У спільноті «Архітектурна спадщина України» опублікували фото стіни Байкового кладовища, зроблене 18 вересня. Частина цегляної огорожі повністю зруйнована.

У серпні ритуальна служба провела тендер на капітальний ремонт огорожі на вулиці Байковій. Договір на 32,5 мільйона гривень підписали з фірмою «Мегаполісбуд», яка була єдиним учасником конкурсу. Капремонт і протизсувні заходи мають завершити до кінця 2025 року.

У технічному завданні згадується розбирання кам’яної кладки стін із цегли та облицювання керамічною плиткою по бетонній і цегляній поверхні.


Ритуальна служба намагалася поремонтували стіну шрнайменше п’ять останніх років, однак у КМДА заявляли, що роботи суперечать вимогам про охорону культурної спадщини, бо тендери передбачали облицювання клінкерною цеглою і керамічною плиткою.

Байковий цвинтар є пам’яткою національного значення, а сама стіна має статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Перші поховання почалися у 1830-х роках. Цегляний паркан було зведено у другій половині ХІХ століття. У 1970-і тут збудували меморіальний комплекс – Зали прощання з крематорієм та Стіну пам’яті за проєктом Авраама Мілецького, Володимра Мельніченка та Ади Рибачук і заснували колумбарій. У 1980-х Стіна пам’яті була знищена радянською владою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button