Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 60 днів. За цей час ми опублікували 24510 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Щоб запобігти подальшому руйнуванню 145-річної дерев’яної садиби, місцеві жителі разом із волонтерами громадської організації «Олександріївська скрижаль» вирішили відремонтувати маєток. Про це йдеться у матеріалі «Суспільне Житомир» з посиланням на слова члена організації Ігоря Довбиша.

Уперше садиба в Яроповичах згадується в першій половині XVIII століття, коли село належало Тишам-Биковським. Власники постійно змінювалися, поки наприкінці XVIII століття маєток не придбав польський шляхтич Міхал Тржецяк.

Він заклав тут парк і побудував будинок, де прожило кілька поколінь його родини. У 1859 році садибу викупив Сигізмунд Катюжинський, який побудував у селі цукровий завод. Проте через фінансові труднощі він передав свою власність кредиторам, які продали її швейцарським купцям Єнні.

Габріель Єнні, перший власник маєтку з цієї родини, побудував у 1878 році дерев’яний будинок, який зберігся до наших днів. Він також збудував церковно-приходську школу, лікарню при цукровому заводі та реконструював місцеву церкву.

Після Єнні маєток переходив від одного власника до іншого, зокрема до графів Собанських Згодом будинком керували кілька управителів, останній із них — Здіслав Бенський, який виїхав у 1917 році через більшовицьку революцію.

Після цього маєток був конфіскований і націоналізований, до 2008 року у приміщенні маєтку була школа, в якій навчалося 200 учнів.

В будинку є 20 кімнат. У 1880-х роках там уже були водопровід, каналізація, телефон і парове опалення. У підвалі стояв паровий котел, який грів воду, перетворюючи її на пару.

Історія реставрації об’єкту починається з того, як Ігор Довбиш, дослідник старовинних маєтків Житомирщини, заснував у Facebook групу «Старовинні маєтки Житомирщини», де з того часу публікує інформацію з архівів та літератури, зокрема про родини власників.

фото : Facebook

У 2020 році, відвідавши Яроповичі, Ігор був вражений дерев’яним будинком із різьбою і вирішив, що цей маєток необхідно зберегти. Він звернувся до громадської організації «Олександрійська скрижаль» для підтримки своєї ініціативи, яка, серед іншого, працює над тим, щоб впливати на балансоутримувачів, які пошкоджують пам’ятки або порушують пам’яткоохоронне законодавство.

Голова організації Алла Юр-Харідінян зазначила, що її зацікавила не лише співпраця з Ігорем, а й історія маєтку.

Відтоді вона організовує благодійні толоки, на яких волонтери допомагають реставрувати та прибирати садибу. Алла ділиться, що для пошуку коштів на реставрацію вона звернулася з листами до майже 20 найбільших підприємств Житомирщини, просячи підтримати відновлення садиби матеріалами, але жодної відповіді так і не отримала.

Тому наразі всі роботи виконуються завдяки внескам і зусиллям небайдужих людей, які переймаються долею Яроповичів. Долучитися до цієї ініціативи може кожен охочий.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button