Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 61 днів. За цей час ми опублікували 24519 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Пущі-Водиці забудовник демонтував паркан, що відділяв будівельний майданчик від пам’ятки архітектури – дачі Брадтмана. Коло пам’ятки вже складено матеріали для будівництва. Це викликає занепокоєння у місцевих жителів. За ситуацію слідкує активіст Дмитро Перов.

Також очевидці зазначають, що вночі хтось намагався проникнути на територію дачі, але цьому вдалося завадити.

Дача Брадтмана — це один із прикладів оригінальної дерев’яної дачної забудови початку XX століття, був вирішений у формах історизму, включаючи елементи неоренесансу, необароко та неокласицизму. Дача названа на честь Едуарда Фердинанда Брадтмана, киянина німецького походження, який став проєктантом більшості «пущанських вілл».

Будинок знаходиться в занедбаному стані. За часів незалежності дачею володів «Київкурорттеплосервіс», з часом перейшла у приватну власність через низку угод. У 2004 році будівлю продала «Укрпрофоздоровниця». Сьогодні пам’яткою володіє ТОВ «Пуща-Парк».

Наказом Міністерства культури України №869 від 15 жовтня 2014 року будівля була поставлена на облік як пам’ятка архітектури. Детальніше про дачу Братмана та історію Пущі ми згадували раніше.

Це не перший конфлікт з забудовником ZIM capital group, який зводить на сусідній території ЖК «Hvoya». Так його звинувачують у пожежі яка сталася 29 березня 2023 року і значно пошкодила частину дачі.

Тому для захисту дачі у травні 2023 року була створена петиція про її збереження набрала 6000 голосів киян, після якої було створено волонтерську ініціативу, що займається консервацією пам’ятки.

джерело : tvoemisto.tv

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button