Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 84 днів. За цей час ми опублікували 24648 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Реставрований павільйон. Фото: Forgotten Galicia 

Торік у Стрийському парку Львова реставрували один із кіосків, які будували у 1920-30-х роках для Східних торгів — міжнародних польських виставок.

Реставрований павільйон. Фото: Forgotten Galicia 

Колишній тютюновий павільйон площею 25 квадратних метрів виставили на аукціон з оренди у травні минулого року, і його придбала мережа «Львівські круасани» Lviv Croissants, зобов’язавшись сплачувати 100 тисяч гривень на місяць. За умовами аукціону, будівлю не можна приватизувати, натомість її потрібно було відновити за архівними документами.

Первинний план тютюнового кіоску. Зображення з сайту photo-lviv.in.ua

Східні торги — Targi Wschodnie — проводили з 1921 по 1939 роки, коли Львів перебував у складі Другої Речі Посполитої. Це були виставки-ярмарки, спрямовані на ровиток торгівлі Польщі з іншими країнами регіону.

Зображення з сайту photo-lviv.in.ua

Для Східних торгів було збудовано десятки павільйонів у різному стилі — від неокласицизму до ар-деко та функціоналізму. Декотрі були доволі великими, такими як павільйон важкої промисловості, що згодом було перебудовано у кінотеатр «Львів».

Виставки Східних торгів припинилися з нападом Німеччини на Польщу — початком Другої світової війни.

Павільйон до реставрації. Фото: Wikimedia

У Стрийському парку Львова збереглися кілька таких павільйонів. В одному з них, неокласицистичній ротонді Sarotti за проєктом Тадеуша Врубеля, торік відкрилося кафе «П’яна вишня».

Тютюновий кіоск було збудовано у 1928 році з проєктом інженера Яна Новорити. У радянські часи тут деякий час продавали напої, але з 1980-х років будівля стояла закинута.

Реставрований павільйон. Фото: Forgotten Galicia

Реставрацією займалися архітектори українського Replus bureau. Вже під час робіт на фасадах виявили старі написи польською мовою, які вирішили включити в концепцію дизайну.

Реставрований павільйон. Фото: Forgotten Galicia 


Ось деякі інші павійльони Східних торгів, які збереглися в тому чи іншому вигляді:

Кіоск «Рудки», споруджений 1928 року. Фото: Сергій, CC BY 3.0
Колишній павільйон сільського господарства й лісництва. Нині корпус Української академії дизайну. Фото: Aeou, CC BY 3.0
Павільйон Nafta, переобладнаний під ресторан та готель. Фото: Aeou, CC BY 3.0
Павільйон Малопольського банку. Фото: Aeou, CC BY 3.0

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button