Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 86 днів. За цей час ми опублікували 24664 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
фото: np-resilience

Останнім часом часто з’являються повідомлення, що українці майже припинили донатити на потреби армії. Це викликає занепокоєння, але чи дійсно ситуація така, як про це говорять?

Що відомо?

  • У 2024 році Україна зайняла сьоме місце в глобальному рейтингу благодійності Charities Aid Foundation (CAF).
  • На початку року співзасновник Monobank Олег Гороховський поділився статистикою, що з початку повномасштабного вторгнення на благодійні збори було перераховано 1 млрд євро.
  • Тоді ж була оприлюднена статистика Monobank, що у 2023 році сума пожертв значно зросла порівняно з 2022 роком: середній донат підвищився до 349 гривень, а загалом зібрали 24,7 мільярда, що втричі більше за 8,5 мільярда 2022 року, тобто донати через Monobank зросли більш ніж на 30%.
  • Фонд «Повернись живим» станом на жовтень 2024 року зібрав близько 3 мільярдів гривень, за весь 2023 рік — 4,5 мільярда, а в 2022-му — 5,7 мільярда.
  • Фонд Сергія Притули у 2023 році отримав 2,1 мільярда гривень, тоді як у перший рік війни було зібрано понад 4 мільярди гривень.
  • Частка ІТ-фахівців, які регулярно підтримують Сили оборони, становить 75%, середній розмір донату — $188 на місяць.
  • Платформа United24, орієнтована на англомовну аудиторію, у 2023 році зібрала понад 7,9 мільярда гривень.
  • Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, після атаки «Охматдит» за місяць було зібрано майже 1 мільярд гривень.

Ситуація не виглядає критичною, але про які проблеми відомо? Так важливо зазначити, що ще відсутня точна аналітика за 2024 рік, також інформація щодо зборів є неповною, оскільки до процесу залучені різні установи, фонди та бізнеси, що ускладнює можливість зробити остаточні висновки лише на основі даних декількох організацій. Проте є наступні факти:

Головними причинами цієї ситуації є активна дискредитація донатів російською пропагандою, розчарування людей через корупційні скандали, погіршення економічної ситуації в країні та збільшення кількості мікродонатів, які не потрапляють у статистику, але відтягують кошти з великих зборів.

Зараз статистика виглядає так: 61% респондентів назвали основною причиною зменшення пожертв зниження доходів і заощаджень. Ще 35% вказали на корупційні скандали, які знизили їхню мотивацію донатити, а 26% — на випадки шахрайства під виглядом зборів. Крім того, 16% заявили, що втратили довіру до організацій, яким раніше жертвували.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button