Безалкогольне вино перестає бути бридотою: французькі винороби обіцяють революцію
Раніше технологія полягала у простому випаровуванні алкоголю, а потім додаванні компенсаційних ароматизаторів.
Раніше технологія полягала у простому випаровуванні алкоголю, а потім додаванні компенсаційних ароматизаторів.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 165 днів. За цей час ми опублікували 25291 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
У французькому Бордо у жовтні відкрився перший винний магазин Les Belles Grappes, де продають виключно безалкогольні вина. Фахівці галузі говорять про революційні зміни, яких вдалося досягти завдяки новим технологіям, повідомляє BBC.
За останні роки методи виготовлення вина без алкоголю значно вдосконалилися. Раніше технологія полягала у простому випаровуванні алкоголю, а потім додаванні компенсаційних ароматизаторів. Результат був посереднім, особливо для червоних вин.
Зараз з’явилися нові методи низькотемпературної вакуумної дистиляції та «вловлювання» ароматів, які потім повертають у знеспиртоване вино. Отримують напої, які на законних підставах можуть називатися винами.
«Кілька років тому, коли ми починали, у нас виходила відверта бридота, — розповідає енолог із Бордо Фредерік Броше, який допоміг бренду Moderato створити лінійку безалкогольних вин. — Але ми досягли значного прогресу. І тепер ми все ближче до мети. Вважаю, це буде революція у світі вина».
Попит на безалкогольне вино зростає. Молодь нерідко відмовляється від алкоголю, піклуючись про своє здоров’я. В Іспанії 25% ринку пива є безалкогольним, у Франції — 10%. Крім того, споживання власне вина падає: більшість людей у віці близько 20 років не має звички пити вино.
Ще один чинник — економічний. Внутрішнє споживання у Франції падає, обраний президент США Дональд Трамп погрожує новими митами, французькі виноградники викорчовують.
Новий тренд, звісно, наштовхується на опір традиціоналістів. У маєтку Кло-де-Буар біля Сент-Емільйона майже третина продажів припадає на два безалкогольні бренди. Власниця Коралі де Буар розповідає, що коли вона звернулася до безалкогольного вина, її сім’я на рік припинила спілкування з нею. Тепер її батько змінив думку.
Броше цитує Поля Валері: «Що таке традиція, як не інновація, яка вдалася?» Енолог зауважує, що колись інновацією були бочка, корок, сорти винограду.
«З червоними винами треба бути готовим до того, що вони не смакуватимуть так, як традиційне вино з алкоголем. Ми не можемо вдавати, що можемо повністю відтворити їхній смак, — визнає Фаб’єн Маршан-Кассань із Moderato. — Але ви отримаєте смак справжнього вина: букет, таніни, фрукти, баланс».
Але безалкогольне вино дозволяє людям, які не п’ють не почуватися виключеними у компанії, що зібралася за келихом вина.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті