Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 235 днів. За цей час ми опублікували 25843 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/yevhen.klopotenko

Шефкухар Євген Клопотенко розробив меню «Київська Русь» для свого ресторану «100 років тому вперед».

У новому меню можна буде скуштувати рекострукції страв періоду від XIV до XVIII століття. Це «страви з Києво-Печерської Лаври, Києво-Могилянської академії, Острозької академії та Спасо-Преображенського собору в Чернігові».

Картопля почала активно поширюватися в Європі протягом XVIII століття

У меню ресторану вже є сет із восьми страв на двох «Київська Русь» за ціною 2500 гривень. Також окремо можна замовити такі страви:

  • картопля, гриби, ікра, Києво-Печерська лавра, XVII ст.
  • баба-шарпанина (юшка, річкова риба, гуслянка), Києво-Печерська лавра, XVII ст.
  • «неспіймана риба завжди велика», Києво-Могилянська академія XVIII ст.
  • «вола кличуть у гості не мед пити, а воду возити», Острозька академія XVI ст.
  • «сировадна із набілом (сир, тісто, пшоно), Києво-Могилянська академія XVIII ст.

Київська Русь існувала впродовж IX–XIII століть, однак, за словами Клопотенка, «спочатку треба пройти всі століття назад, щоб зрозуміти», як харчувалися за часів Русі.

Наразі фактично все, що ми знаємо про українську кухню, датується максимум XVIII століттям, пише шефкухар у блозі для НВ.


Він почав досліджувати давні страви у 2019 році за «Енеїдою» Котляревського, де згадуються путря, тетеря, баба-шарпанина, лемішка. Ці страви він спробував відродити та адаптувати до сучасності.

Буковинська начина, яку у «100 років тому вперед» перетворили на десерт. Фото: facebook.com/100rokivtomuvpered

Згодом вивчав архіви Києво-Печерської Лаври, Острозької академії, музею Андріївської церкви та Києво-Могилянської академії.

Під час експедиції Чернігівщиною побачив напис на стінах Спасо-Преображенського собору: «…Обідав піп Ілля, і тамуючи голод, їв білі пироги». Цей напис датується XIV століттям. Клопотенко зазначає, що це поки що найдавніша згадка про українську страву, яку йому вдалося знайти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button