Клопотенко створив меню «Київська Русь» зі стравами XIV-XVIII століття
Найдавніша згадка про українську страву, яку вдалося знайти Клопотенку, датується XIV століттям.
Найдавніша згадка про українську страву, яку вдалося знайти Клопотенку, датується XIV століттям.
Шефкухар Євген Клопотенко розробив меню «Київська Русь» для свого ресторану «100 років тому вперед».
У новому меню можна буде скуштувати рекострукції страв періоду від XIV до XVIII століття. Це «страви з Києво-Печерської Лаври, Києво-Могилянської академії, Острозької академії та Спасо-Преображенського собору в Чернігові».
У меню ресторану вже є сет із восьми страв на двох «Київська Русь» за ціною 2500 гривень. Також окремо можна замовити такі страви:
Київська Русь існувала впродовж IX–XIII століть, однак, за словами Клопотенка, «спочатку треба пройти всі століття назад, щоб зрозуміти», як харчувалися за часів Русі.
Наразі фактично все, що ми знаємо про українську кухню, датується максимум XVIII століттям, пише шефкухар у блозі для НВ.
Він почав досліджувати давні страви у 2019 році за «Енеїдою» Котляревського, де згадуються путря, тетеря, баба-шарпанина, лемішка. Ці страви він спробував відродити та адаптувати до сучасності.
Згодом вивчав архіви Києво-Печерської Лаври, Острозької академії, музею Андріївської церкви та Києво-Могилянської академії.
Під час експедиції Чернігівщиною побачив напис на стінах Спасо-Преображенського собору: «…Обідав піп Ілля, і тамуючи голод, їв білі пироги». Цей напис датується XIV століттям. Клопотенко зазначає, що це поки що найдавніша згадка про українську страву, яку йому вдалося знайти.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті