Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 11 років та 145 днів. За цей час ми опублікували 27775 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
джерело: дуже висока кухня

Видання RAU, що належить Асоціації ритейлерів України, склало список найгучніших закриттів топових ресторанів України.

«Дуже висока кухня» у Львові

23 лютого 2025 року у Львові закрився один із відомих ресторанів холдингу !FEST — «Дуже висока кухня» шефа Юрія Кошика. Заклад більше не працює у звичному форматі та переходить у два нові проєкти. Причина — менше туристів у місті та зниження купівельної спроможності гостей після початку повномасштабної війни.

Ресторан працював на площі Ринок із 2018 року, у ньому не було меню та офіціантів. Кухарі напряму спілкувалися з гостями, дізнавалися про їхні смаки та готували страви з того, що було в наявності.

Odesa Food Market

У березні 2025 року Алекс Купер повідомив про те, що Odesa Food Market закривається, ще у 2024 році ресторатор шукав варіанти для відновлення роботи маркету, але все ж вирішив змінити формат. На цій локації буде новий двоповерховий ресторан.

Загальні інвестиції в Odesa Food Market становили близько 300–350 тисяч доларів і включали витрати на будівництво, поточні потреби та кредити.Odesa Food Market відкрилась у 2017 році. У ньому працювали 18 закладів.

Кафе «Альтруїст» у Києві

Після майже дев’яти років роботи закрилося кафе «Альтруїст» на вулиці Антоновича, 1. Заклад відкрився у 2016 році й остаточно припинив роботу 12 червня 2025 року.

За час роботи «Альтруїст» став одним із відомих незалежних кафе столиці. Заклад мав чітку соціальну й екологічну позицію. Зараз засновниця Анна Андрієнко переїхала до Лондона, де разом з Алексом Купером відкрила ресторан Tatar Bunar у районі Шордич.

Urban Space 500 у Києві

Urban Space 500 у Києві закрився після понад шести років роботи. Заклад працював із грудня 2018 року на вулиці Бориса Грінченка й фактично завершив діяльність 1 січня 2025 року.

Urban Space 500 був першим у Києві громадським рестораном за принципами соціального підприємництва. Його запуск підтримали 500 містян, які інвестували по тисяча доларів кожен. Бізнес-модель передбачала направлення 80% прибутку на міські ініціативи. Проєкт працював за франшизою Urban Space 100 з Івано-Франківська і реалізовувався ГО «Інша освіта» разом із платформою «Тепле місто», операційним партнером був Druzi Cafe & Bar. Причини зчому заклад закрили — фінансові.

Ресторан «Реберня» в Тернополі

У березні 2025 року у Тернополі закрився відомий ресторан «Реберня». Заклад належав до мережі львівського холдингу !FEST і був частиною франшизи «Реберня Під Арсеналом».

Тернопільська локація працювала на вул. Т. Шевченка, 27а, у центрі міста. За час роботи ресторан стикався з проблемами: мешканці скаржилися на шум і забруднення повітря, особливо на вул. Олени Кульчицької та бульварі Тараса Шевченка. У 2022 році комісія підтвердила перевищення допустимого рівня шуму від вентиляції. Помилка у виборі локації вплинула на рішення закрити заклад.

INCH у Києві

Ресторан INCH на вулиці Жилянській у Києві закрився менш ніж через рік після відкриття. Заклад запустили у липні 2024 року футболіст Олександр Зінченко та спортивна оглядачка Влада Зінченко. Наприкінці червня 2025-го ресторан припинив роботу та був виставлений на продаж за два з половиною мільйонів доларів.

джерело: reston.ua

Ресторан INCH позиціювався як преміальний спорт-бар для фанатів із авторською кухнею та трансляціями матчів. У проєкт вклали багато грошей. Але заклад у підвалі, без парковки та з невеликим потоком людей не підійшов для преміальної аудиторії. Відсутність літнього майданчика та близькість до вокзалу теж знижували популярність.

Експерти відзначали, що концепція не відповідала преміальному позиціюванню. Високі ціни, великі екрани та нечіткий бренд ускладнювали створення постійних відвідувачів. Популярність власників приносила увагу лише на короткий час.

Бар «Кеди» в Києві

Бар «Кеди» на вулиці Басейній біля Бессарабської площі закрився в червні 2025 року після майже шести років роботи. Заклад відкрився в липні 2019 року.

«Кеди» був одним із відомих крафтових пивних барів у центрі Києва. Тут пропонували до 24 сортів пива від українських пивоварень, авторську кухню з фудпейрингом, дегустаційну кімнату, літню терасу та розважальні заходи. Бар також проводив тематичні події та зустрічі з пивоварами.

Власник Денис Жаткін назвав головною причиною закриття, зміну поведінки гостей і втрату постійної аудиторії. Частина клієнтів більше не жила в Києві або рідше ходила в центр.

Власник виставив київську локацію на продаж за 150 тисяч доларів разом з терасою, системою розливу пива та інфраструктурою. Бар у Дніпрі, що працював із 2017 року, продовжив роботу.

«Смородина» у Києві

У червні 2025 року на Русановській набережній, 7 у Києві закрився ресторан «Смородина». Заклад працював у парковій зоні біля Дніпра і розташовувався у двоповерховій будівлі з панорамними вікнами. Ресторан був відомий м’ясною кухнею.

джерело: gloss.ua

«Смородина» відкрилася у 2012 році. Тут поєднували атмосферу парку з ресторанним сервісом і відкритою кухнею. Ресторан здобув популярність завдяки зеленій локації біля води, відкритій кухні та різноманітному меню. Причини закриття «Смородини» офіційно не повідомляли.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button