Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23444 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

14 червня на території Києво-Могилянської академії зірвали акцію «Ні насиллю в університеті!» проти сексизму, насилля та сексуальних домагань в університеті. Близько 40 невідомих пройшли на територію вишу й перешкоджали проведенню заходу. Учасниці зауважили, що на одному з них був значок ВО «Свобода», повідомляється на сторінці у Facebook Amnesty International Ukraine.

В описанні заходу зазначається, що на території Києво-Могилянської академії почали з’являтися наліпки про сексизм, насилля та сексуальні домагання, які існують в університетському середовищі. Частина наліпок вказувала на Олексія Курінного – викладача факультету правничих наук в НаУКМА. Акція мала підтримати це публічне висловлювання й критику насильницьких практик в університі. Як зазначається у події, «адміністрація університету неодноразово заявляла про своє бачення академії як проєвропейського, відкритого та сучасного закладу. Однак допоки адміністрація замовчуватиме подібні практики, закриватиме очі на дискримінаційні та ксенофобні настрої через апеляцію до статусу викладача, університет не може вважатись гідним та безпечним місцем для навчання».

Проте через дії невідомих людей, захід так і не відбувся. Нападники погрожували активісткам вчинити над ними сексуальне насильство і силою намагалися «вручити квіти», які принесли з собою. Один з них спробував зірвати значок Amnesty International з рюкзака учасниці. Поліція, яку учасники/ці викликали, прибула тільки за 40 хвилин і «не знайшла порушень», – повідомляє Amnesty International Ukraine.

Тим часом у соціальній мережі Facebook колишні і чинні студентки НаУКМА почали публікувати обурливі публікації і коментарі щодо поведінки викладача Олексія Курінного. Зокрема, його звинувачують у домаганнях і непристойній поведінці.

 

На ситуацію відреагував і колишній президент академії, професор Сергій Квіт: «Здається, мені вчора ввечері вдалося з’ясувати зміст проблеми – наскільки це можливо зробити з відкритих джерел. Викладач Олексій Курінний дозволив собі хамські висловлювання у спілкуванні зі студенткою через смс, за які дійсно можна було ставити питання про його звільнення з Академії. Як з’ясувалося, контракт з ним ще раніше не був продовжений, тому він надалі не буде в нас працювати. Але на цьому проблема не вичерпується. Група активних студентів організовує протест проти сексизму і сексуальних домагань в НаУКМА, які нібито старанно приховуються (!), що вже більше схоже на політичну провокацію. Сексуальні домагання – це не залицяння, а дуже серйозне звинувачення. Якщо б якась людина дійсно вдавалася б до таких дій, то негайно була б звільнена з НаУКМА. Такі речі в нас неможливо приховати чи замовчати. Але часто буває, що в скандалі головне – це сам скандал. Ескалація продовжилася й у відповідь на публічний тролинг Курінного (який фактично вже не є нашим викладачем) з’явилася його група підтримки. Зараз усі повинні зробити крок назад і припинити роздмухувати конфлікт, що, як і слід було очікувати, швидко виріс до протистояння “комуністів і фашистів” (права людини vs традиційні цінності). Ми це багато разів проходили. На мій погляд, всі, хто далі сприятиме ескалації конфлікту, не залежно від ідеологічної риторики, мають бути звільнені з Могилянки. Університет – це автономна інституція, де кожен може самореалізовуватися, не зачіпаючи гідність та інтереси інших. Давайте цінувати свій університет, а не використовувати його».

Сам Олексій Курінний написав в обговоренні заходу: «Красно дякую усім, хто мене підтримав у викритті цієї гірше-ніж-путінської провокації. Обіцяю і надалі боротися за українство усіма правовими засобами попри ворожий опір. Заяву на сторінці Емнесті маю підстави вважати особистою помстою мені за озвучене в радіоефірі викриття прихильності Емнестовиків до ‘осіб” із комуняцькою символікою. За фемінізм іще поговоримо. Слава Україні!»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button