Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На відкритих слуханнях щодо обговорення процедури відбору кандидата на посаду головного архітектора Києва активісти напрацювали сім конструктивних пропозицій для конкурсної комісії, пише активіст Арсеній Фінберг.

DSC_0426

На засіданні 16 січня комісія домовилася про 12 критеріїв оцінки кандидатів і зафіксувала це в протоколі №3. У цьому списку були наявні професійні (досвід в містобудуванні, досвід управління, інтегрованість в міжнародне професійне середовище), і етичні критерії (відсутність в практиці кандидатів зруйнованих пам’яток, зіткнень з громадою, тощо), а також критерії оцінки стратегій кандидатів.

Згідно з підзаконним актом нового закону про держслужбу, який набуде чинності в травні, критеріальна оцінка кандидатів є обов’язковою. Натомість на останньому засіданні 3 березня комісія, проголосувавши 10 голосами з 19, постановила вважати сформовану раніше критеріальну оцінку необов’язковою, а кожному з членів комісії запропонувала вибрати свою п’ятірку фіналістів позначками-хрестиками. Таким чином комісія перетворила професійний конкурс на політичне голосування.

Після цього активісти відкликали представників громади — Євгенію Кулебу і Наталю Кондель-Пермінову, і збиралися позиватися до суду, щоб оскаржити конкурс на посаду головного архітектора.

У середу, 9 березня, вони опублікували відкритий лист, у якому пропонують міському керівництву такі кроки щодо відновлення легітимності конкурсу:

— розглянути питання допуску до фінальної стадії конкурсу всіх кандидатів, які пройшли тестування;

— чітко визначити, за якою процедурою відбуватиметься фінальне голосування: процедура повинна обов’язково включати критеріальну оцінку кандидатів, а голосування кожного члена комісії має бути опубліковано відразу після голосування;

— розглянути можливість введення в критеріальне голосування принципів, закладених в «Положення про проведення конкурсів», що розробляється групою авторів «Закону про Держслужбу», оцінити по кожному критерію за шкалою від 0 до 2;

— провести публічні презентації стратегій кандидатів у приміщенні з вільним доступом (наприклад, колонній залі КМДА) з чітким регламентом і модерацією, а також теледебати; розглядати відмову від участі в публічних презентаціях і теледебатах як відмову від подальшої участі в конкурсі;

— делегувати одного з учасників комісії, а також представника громадськості (за рекомендацією членів комісії від громадськості) для проведення переговорів про організацію телеефіру, обговорення сценарію і формату теледебатів, який дозволить якісно розкрити для широкої аудиторії тему вибору Головного архітектора і розвитку міста.

— прийняти рішення — рекомендувати меру одного кандидата-переможця або двох, що посіли перші місця в рамках логіки, закладеної в новий закон про держслужбу;

— розглянути питання про проведення інтерв’ю на поліграфі кандидатів, які отримали 100 і 90 балів на тестуванні (або всіх кандидатів).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button