Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Голова проводу Добровольчого руху ОУН Микола Коханівський розмістив на своїй сторінці звернення прес-служби організації про знесення пам’ятника Щорсу 30 червня.

щорс

Фото: Микола Коханівський

Самовільний демонтаж пам’ятника приурочують до дня народження Романа Шухевича.

«Друзі, 30 червня 2016 р. – день народження генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Добровольчий рух ОУН відзначить цей день прямою націозахисною дією. Ми демонтуємо пам`ятник більшовику Миколі Щорсу. Цей «красний камандір» активно боровся з УНР, тому, відповідно до закону про декомунізацію, мусить бути демонтований. Але київська внутрішньо-окупаційна влада на чолі з Кличком не поспішає демонтувати цього ідола. Отже: це зробимо ми, і нам потрібна підтримка, щоби відновити історичну справедливість. Тому, українці, всіх запрошуємо 30.06.2016 р. о 19:00 на перетин вулиць Симона Петлюри та Тараса Шевченка біля пам`ятника Щорсу (м. «Універсітет»)», – йдеться в повідомленні прес-служби Добровольчого руху ОУН.

Водночас 29 червня історик Михайло Кальницький виступив із відкритим зверненням до міського голови Києва. Історик висловлює занепокоєння через те, що процес демонтажу монументів і пам’ятних знаків у столиці набуває неконтрольованого, кампанійського характеру, починає суперечити чинному законодавству України та погрожує значними матеріальними й моральними втратами.

«Щодо історичної постаті Щорса останнім часом зібрані нові відомості, що вказують на хибність комуністичного міфу про цього червоного командира як про «бездоганного ленінця». Тепер уже відомо, що Щорс намагався опиратися антиукраїнським наказам більшовицької Москви і у 1919 р. був підступно вбитий агентом ЧК пострілом у потилицю. Вважаємо, що пам’ятник має, відповідно до закону, залишитися на своєму місці заради взаємної поваги та порозуміння наших співгромадян різного віку та різних поглядів, а біля нього було б доцільно встановити від імені міської влади стенд з пояснювальним текстом», – зазначає Михайло Кальницький та просить Віталія Кличка діяти в межах правового поля, не приймати однобічних рішень, не заохочувати провокаторів та екстремістів, дослухатися до думок фахівців-експертів з питань історико-культурної цінності мистецьких творів, не сприяти розпалюванню пристрастей та непорозумінь серед міської спільноти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button