Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ввечері, 16 січня Київ накрило густим димом та смородом. У соцмережах кияни підтверджували наявність диму і неприємного запаху на лівому березі, в центрі, Голосіївському районі, Борщагівці, Нивках, Оболоні, а також за містом біля Вишневого, Василькова і Глевахи.

Як повідомив «Хмарочосу» експерт з кліматичної та енергитчної політики Олег Савицький, причиною диму є викиди забруднюючих речовин в атмосферу в поєднанні з певними погодними умовами. Через інверсію атмосфери (явище, при якому приземний шар повітря є більш холодним, ніж верхні шари) забруднене повітря не може піднятися та розсіятися у верхніх шарах атмосфери і тому накопичується в місті.

Крім того, одним з факторів, який спричиняє збільшення частоти  виникнення таких аномальних погодних умов є зміни клімату, які спричинені спаленням викопного палива та викидами від транспорту та енергетики.

Фото: Антон Іванов

За словами експерта, смог несе реальну загрозу для здоров’я мешканців та є особливо небезпечним для людей з хронічними захворюваннями. Забруднення повітря є однією з основних причин смертності в світі, за даними ВООЗ кожнен сьомий покійник є жертвою захворювань, які виникли через забруднення повітря. За результатами дослідження, ВООЗ пов’язує щонайменше 120 смертей на 100 000 населення на рік з забрудненням повітря.

Шляхом вирішення цієї проблеми повинно стати впровадження послідовної політики в сфері транспорту та енергетики. Саме зменшення забруднення та підвищення якості атмосферного повітря має стати пріорітетом міської влади, стверджує експерт.

Влітку після багатоденного смогу над Києвом активісти, фахівці та представники міської адміністрації зібрались, аби обговорити можливі шляхи уникнення такого явища в майбутньому. Можна стверджувати, що очільники міста з того часу не зробили жодних висновків та не розробили план дій для попередження смогу в столиці.

Відзначимо, що проблема забруднення повітря зараз є дуже актуальною в світі. Зокрема, в Парижі у зв’язку з забрудненням повітря обмежують рух транспорту та планують вдвічі зменшити кількість приватних автомобілів у центрі міста.

У Голландії винахідники розробили установку для очищення повітря на вулицях від дрібних токсичних часток, а в Пекіні створили вежу-фільтр, що очищає міське повітря від смогу.

Крім того, нещодавно американські інженери презентували проект хмарочосу, який буде очищувати повітря у середині й поряд з будівлею.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button