Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До Євробачення хочуть завершити частину робіт у майбутньому підземному ТРЦ, нехтуючи відкриттями науковців.

На початку 2015 року у котловані на Поштовій площі археологи знайшли перші давні дерев’яні колоди. Тоді це стало сенсацією, а мер Кличко пообіцяв зробити з нових знахідок музей. Про це пишуть у статті на сайті texty.org.ua.

На якийсь час будівельні роботи призупинені. Це дало свій результат. Спочатку в котловані знайшли залишки парканів XII століття, потім мостову, обриси садиб, датовані різними століттями земляні гідротехнічні та фортифікаційні споруди і навіть могильник. А також безліч дрібних артефактів: монети, княжі печатки, жіночі прикраси, уламки керамічного посуду.

Міністр культури Нищук також зацікавився проектом і обіцяв сприяти створенню підземного музею, який би показував рештки стародавнього Києва. Тут можна було б зробити реконструкцію кварталу XII сторіччя, пишуть «Тексти». За словами авторів статті, археологи працювали саме над цим проектом. Так, у 2016 році КМДА провела тендер на роботи по музеєфікації, який виграв Центр археології. Тож згодом у новозбудованому торговельному центрі мав з’явитися ще й підземний музей.

Але кошти на музеєфікацію, яка мала виділити міська влада після згаданого тендеру, так і не з’явилися. Директора Центру археології Михайла Сагайдака будівельники перестали запрошувати на наради.

А інвестор (так у мерії називають девелоперську компанію, що будує торговельний заклад) взагалі припинив фінансування розкопу (за українським законодавством, археологічні роботи фінансує забудовник). Уже кілька місяців археологи не отримують зарплатні. Неофіційно, джерело «Текстів» у КМДА каже, що археологічні знахідки принесли в жертву закінченню будівельних робіт до Євробачення.

Тепер замість музеєфікації кварталу Стародавнього Києва хочуть зробити у новому ТРЦ лише невелику кімнату. Археолог Михайло Сагайдак побоюється, що під приводом безпеки, «з метою зміцнення конструкції ТРЦ», весь розкоп взагалі накриють плитою.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button