Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Парк Наталка на Оболоні з 2015 року кардинально змінився. На даний момент реконструйовано першу чергу зони відпочинку.  Завдяки зусиллям активістів територія парку збільшилася на 7 гектарів, які раніше перебували у приватній власності. «Хмарочос» поспілкувався з активістами та зібрав подробиці перетворень урочища Наталка і з’ясував, що на нього чекає у найближчому майбутньому.

Передісторія

До 2015 року територія парку Наталка була занедбана, юридично не вважалася парком, а його половина належала приватному власнику. Однак у 2015 році місцеві активісти об’єднались у ГО «Парк Наталка» для повернення парку до комунальної власності і його подальшої реконструкції. Власними силами мешканці Оболоні прибрали парк та облаштували з допомогою друзів та спонсорів. Тоді ж парк рішенням Київради було повернуто до власності Києва.

Проект реконструкції парку, реалізований навесні 2017 року

У 2016 році 7 гектарів, частину території, яка раніше була передана в оренду під побудову спортивно-торговельного комплексу компанією «Трест Київміськбуд-1», не лише повернули місту, а й долучили до вже існуючого офіційно парку Наталка. Після цього можна було починати говорити про проектування та реконструкцію території.

Перша черга реконструкції

У 2016 році парк почали реконструювати. Протягом року, завдяки спільним зусиллям КП УЗН Оболонського району, Оболонської райдержадміністрації, спонсора ТМ «Колорит», громади району та ГО «Парк Наталка» було зроблено капітальний ремонт пішохідних доріжок, обладнано велодоріжку, встановилено 30 лавок, облаштоване місце для фотосесій та весільних церемоній. Берег Дніпра очистили від чагарників та кущів, комунальники висадили близько 10 тисяч квітів. Також у парку з’явився дитмайданчик у формі корабля з дитячою велодоріжкою та зонами для майстер-класів.

Проект реконструкції парку, реалізований навесні 2017 року

В травні 2017-го парк в урочищі відкрився після реконструкції. У ньому з’явилися невелике футбольне поле і громадська вбиральня. Подивитися на Дніпро і парк тепер можна з трьох оглядових майданчиків.

Друга черга реконструкції

Наразі триває реконструкція 12 гектарів, другої частини парку, розташованого в урочищі, приблизно до Московського мосту. План-схема реконструкції була встановлена у парку на початку вересня. У проекті передбачені два пандуси, оглядовий майданчик з годинником, спортивна зона: волейбольний і баскетбольний майданчики та майданчик з тренажерами. Наразі вже проведене берегоукріплення, триває підготовка до робіт з реконструкції. До кінця року має з’явитися також оглядовий майданчик з альтанкою, решта ж робіт заплановні на 2018-ий. Окрім того, в парку облаштують оновлений вхід та вбиральню, а також  реконструюють сходи.

Суперечливі 7 гектарів

Після приєднання до території парку ще 7 гектарів урочища постало питання і їхньої реконструкції. Протягом 2 років ГО «Парк Наталка» провела 2 професійних опитування – на 1500 та 800 людей, а також низку публічних зустрічей: активісти запитували мешканців району, що вони бажають побачити у парку. Зібрану інформацію врахували і на базі цих даних розробили Концепцію реконструкції частини парку «Наталка» (7 гектарів). КО «Київзеленбуд» прийняв документ як технічне завдання.

Перша черга парку після реконструкції

Однак згодом знайшлися незадоволені новою візією парку. Тому 11 серпня 2017 року була створена робоча група, до складу якої увійшли усі зацікавлені. Група мала зібрати пропозиції та коментарі мешканців району щодо вже готової концепції реконструкції 7 гектарів. Члени робочої групи працювали протягом серпня. Результатом роботи стало засідання 29 серпня, на якому 120 підписантів-членів робочої групи схвалили протокол. У ньому погодили 5 коректив до технічного завдання на проектування. Усе інше залишилося без змін. Пізніше деякі мешканці, які входили до складу робочої групи, почали висловлювати невдоволення від наявності кількох об’єктів у концепції, а саме кінотеатру та сцени, хоча раніше самі підписали протокол. У громаді почав назрівати конфлікт, який вибухнув у жовтні 2017-го.

Богдана Бесчастна, архітекторка ГО «Парк Наталка» пояснює: «Не планується будувати на цій території капітальну споруду. Тут і раніше працював вуличний кінотеатр. Він щотижня на вихідних збирав 500 оболонців. Його організатори вже встигли зібрати 300 підписів від мешканців за продовження його існування. Фактично кінотеатр має бути екраном, розтягнутим між мачтами просто неба. З’явиться лише невелике мобільне приміщення, де можна зберігати стільці та обладнання».

Сцена ж передбачається або дерев’яна, або міні-сцена, яка трансформуватиметься. І ця ідея належить до концепції Арт-кесону. Один з противників кінотеатру та сцени ініціював зустріч з командою ГО, однак жодних компромісів не було досягнуто. Богдана наголошує: з 2011 року офіційні громадські слухання за проектами Київзеленбуду взагалі не мають проводитися. Усі зустрічі, слухання та переговори – ініціативи ГО. Представники організації співпрацювали з активними мешканцями, збирали думки та пропозиції жителів району, які згодом оформлювали у листи до Київзеленбуду.

Концепція Арт-кесону

Архітекторка стверджує, що комунікація з очільницею КП УЗН оболонського району Марією Ковальчук завжди була дуже простою та ефективною. За весь час роботи над парком було проведено дуже багато зустрічей та обговорень і з Марією Ковальчук, і з головою районної ради. Після нещодавніх подій активісти перейшли на більш формальний характер зустрічей – з протоколюванням, а також написанням офіційних листів.

Богдана Бесчастна вважає: «Це взагалі наше досягнення – комунікація з районом та Київзеленбудом. Вперше у Києві громадську організацію залучили до процесу, і ми змогли коригувати усі черги проекту». Далі – експертиза та доопрацювання останнього етапу реконструкції парку. Проект має пройти держекспертизу, щоб подаватися на бюджетну комісію Київради для виділення коштів на реконструкцію. Реалізація проекту, зі слів активістів, планується на 2018 рік.

Третя черга – проект реконструкції

Ідея змін у нащодавно приєднаній частині парку полягала у тому, аби залишити територію у своєму природному вигляді. Планується зробити одну основну доріжку та кілька другорядних, які вже існують у вигляді стежок. Після реконструкції тут має з’явитися інклюзивний дитячий майданчик, а на пагорбі розташується літній кінотеатр.

Домашнім улюбленцям тут буде де погуляти – запланована зона для вигулу собак з  окремою ділянкою для цуценят і фітнес-зоною для песиків. Також з’явиться місце, де можна вичесати свого улюбленця та поспілкуватися з іншими власниками тварин. До всього у цій частині з’явиться громадський простір з безкоштовним Wi-Fi.

Фото: Олексій Мась

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button