Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Забудовники ЖК «Сонячна Рів’єра» почали розширювати територію будівництва шляхом розміщення на березі Дніпра бетонних блоків.

‎Rostyslav Kostenko/Facebook

Активісти громадської організації «Микільська Слобідка» опублікували фото на своїй сторінці в Facebook, де можна помітити розширення території будівництва житлового комплексу в бік набережної. Громадська організація вимагає скликати виїзну комісію для перевірки проведення робіт по заливанню бетонного муру, виведеної у Дніпро труби, а також законності такого розширення.

Нагадаємо, будівництво ЖК «Сонячна Рів’єра»  розпочалося у 2011 році. Тоді землі були оформлені під будівництво в прибережній зоні аквапарку, дельфінарію та оздоровчого центру, проте згодом на цьому місці почали зводити житловий комплекс. Будівництво вели приватні компанії ТОВ «Терра Капітал» і ТОВ «Укрбуд Девелопмент». Під заставу виділеної землі «Терра Капітал» взяла кредит на 170 мільйонів в «Ощадбанку». Пізніше будівництво заморозили, а відновили лише у 2014 році. Забудовники отримали підтримку від КМДА, попри протест місцевих жителів. Забудовнику дозволили зведення двох багатоповерхівок. Під час активного будівництва Патріарший Собор Воскресіння Христового, який розташований поблизу, почав руйнуватися, йдеться в сюжеті програми «Схеми».

Тим часом, місцеві жителі почали виходити на акції протесту, оскільки будівництво суперечить закону. Їх основними аргументами було те, що житловий комплекс входить у 100-метрову прибережну зону, будівництво в якій заборонене законом. Також, згідно з Генеральним планом міста, більша частина території забудови – це зелена зона, а територія є пам’яткою ландшафту.

У травні 2015 року за рішенням суду, «Ощадбанк» забрав землю у ТОВ «Терра Капітал» через борги. У 2016 році ТОВ «Укрбуд Девелопмент» отримує назад ділянку, після проведених торгів на її купівлю. В торгах територію продають, як пустир, без вартості недобудов за понад 33 млн гривень. У листопаді, Департамент містобудування та архітектури дає дозвіл на завершення будівництва двох будинків. Як зазначають забудовники, вони мають повне право на будівництво. Вони стверджують, що будівництво ведеться не біля Дніпра, а біля Русанівської протоки – річки Десенки, з огляду на це, прибережною зоною вважається 50-метрова зона від водоймища.

«Для «Укрбуду» це унікальний проект, бо це єдиний випадок, коли ми є власниками землі — тепер, після отримання нового дозволу, — розповідає прес-секретарем корпорації «Укрбуд» Гліб Шемовнєв виданню «День». — Найчастіше забудовники, принаймні «Укрбуд», намагаються не втягуватися у земельні відносини. У Києві з цим складно, і власником чи орендарем землі зазвичай є замовник будівництва. Він за контрактом отримує певну частку чи то прибутку, чи то нерухомості, яку збудують. Тут з огляду на всі обставини з попереднім замовником нам довелось викупати ділянку, щоб завершити почату роботу. Адже попередній замовник втратив право на користування ділянкою».

forbes.net.ua

В планах забудовника звести весь комплекс будівель, що не входить в прибережну зону. Проте поволі паркани перших недобудов почали розширювати межі будівництва в сторону берега. Вперше це трапилось у вересні 2017 року. «Приблизно на два-три метри тимчасово пересунули ділянку паркану зі сторони набережної. Зроблено це для того, щоб на старому місці збудувати підпірні стіни стилобату — конструкції, яка на рівні першого поверху з’єднає два будинки».

1 лютого 2018 року, мешканці повідомили про нове переміщення паркану – тепер на його місці розташувались бетонні блоки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button