Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ЛКП «Інститут просторового розвитку» розробив новий проект реконструкції площі Двірцевої. Згідно з проектом, там мають з’явитись пішохідні зони, веложоріжки, 4 нових зупинки громадського транспорту.

фото: tvoemisto.tv

Мета реконструкції «Двірцевої площі» – зробити її приємною для людей, щоб збільшити час перебування людей на площі. Про це пише tvoemisto.tv. Проект передбачає, що люди зможуть затриматись на вокзалі на 15-30 хвилин, і спокійно поїхати/приїхати трамваєм. Зараз вони намагаються приїжджати на площу за 10 хвилин до відправлення поїзду, користуючись таксі, що створює пікове навантаження на вулицю о 22 годині вечора та 6 годині ранку.

фото: tvoemisto.tv

На площі має з’явитись більше пішохідного простору, який зменшить візуальний вплив кіосків на неї. Також планують звести чотири нових трамвайних зупинки, які розташують ближче до вокзалу. Пішохідна дорога буде проходити в центрі вулиці Чернівецької, щоб люди могли заходити напряму у двері вокзалу. Вздовж вулиці розмістять лавки та дерева.

фото: tvoemisto.tv

Реконструкції зазнає і фонтан. Розробники його пернесуть і зроблять у вигляді струмочка.

фото: tvoemisto.tv

При проектуванні головний акцент зробили на зміну транспортних пріоритетів.

«Якщо раніше в нас була купа індивідуального транспорту, через який треба було пробратися до автобусів і трамваїв, тепер пріорітет розділений між громадським та індивідуальним транспортом. Один одному вони не будуть заважати. Пріоритетом №1 на площі стануть трамваї, пріоритетом №2 – автобуси і маршрутки», – зазначила Олександра Сладкова, очільниця відділу урбаністики «Інституту просторового розвитку».

Проект передбачає, що незабаром Львів може відмовитись від маршутних таксі та перейти на автобуси. Ділянку автостанції на площі зменшать через те, що більшість автобусів наразі перебувають там нелегально. На кожній зупинці встановлять табло з часом очікуваного прибуття транспорту.

фото: tvoemisto.tv

Інша частина площі буде призначена для індивідуального транспорту. Вона буде влаштована  таким чином, що на території Двірцевої площі неможливо буде зупинитись на тривалий час. Залишать невеличку безкоштовну стоянку для таксі та людей з інвалідністю біля ліфта на першу платформу. Для водіїв, яким потрібно буде залишити машину, передбачений підземний паркінг «Укразалізниці». Зараз на площі вже існує дефіцит паркомісць, зазначають розробники проету. Паркінг будуть будувати за рахунок інвестора. Також поруч може з’явитись місце для зберігання велосипедів. Проте наразі остаточного проекту паркінгу немає, адже для цього треба розмовляти з майбутнім інвестором.

фото: tvoemisto.tv

Також Олександра Сладкова розповіла, що дорожнє покриття для приватного транспорту на вулиці Чернівецькій заплановано зробити асфальтованим. При цьому бруківку на вулиці залишать. «Управління охорони історичного середовища зверталося до нас із проханням подумати, як можна зберегти бруківку. Ми прийняли рішення вкласти пішохідну смугу та трамвайну колію бруківкою, що лежить на площі Двірцевій. Це забезпечить фізичний пріорітет трамваю перед іншими транспортними засобами. Наприклад, автобус, котрий їде по асфальту та наближається до смуги з бруківкою, автоматично буде пригальмовувати, пропускати трамвай і тільки після того переїжджати колії», – пояснює вона.

фото: tvoemisto.tv

Реалізація проекту триватиме два роки: за перші 12 місяців мають зробити частину площі для громадського транспорту. Частину для приватного транспорту та вулиця Чернівецьку – за наступний рік. Замовником проекту є «Львівавтодор». Кошторис та конкретні терміни реалізації планують оприлюднити найближчим часом, говорить очільник «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід.

Нагадаємо, що раніше «Хмарочос» писав про проект реконструкції  пішохідної  зони на «Двірцевій площі».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button