Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізація MVRDV

Голландська студія MVRDV планує перетворити Піраміду в столиці Албанії Тирані на молодіжний культурно-технологічний центр.

Піраміду було побудовано в 1988 році як музей, присвячений життю керівника соціалістичної Албанії Енвера Ходжи. Будівлю спроектували його донька і зять. Піраміду іноді називають мавзолеєм, хоча там немає останків.

Фото: Wikipedia

Музей закрили після падіння режиму комуністичної партії в 1991 році. В різні роки у цій будівлі розташовувалися виставковий центр, база НАТО, офіси гуманітарних організацій, нічний клуб тощо. Коли Піраміду вирішили знести, проти цього виступила низка зарубіжних архітекторів.

За проектом MVRDV, похилі бетонні крокви перетворять на сходи до тераси на даху будівлі. Архітектори вирішили, що це буде логічним кроком, адже зараз тиранські підлітки видираються по стінах нагору і тусують на даху Піраміди.

«Для MVRDV важливо враховувати нинішнє неформальне використання будівлі молоддю Тирани та посилити цю функцію», – йдеться у прес-релізі архітектурного бюро.

Проміжки між сходами засклять, щоби заповнити інтер’єр природним світлом. На нижньому рівні також планують додати кілька вхідних дверей, аби зробити простір більш доступним і дружнім. Всередині висадять дерева для контрасту з індустріальною атмосферою Піраміди.

Нагадаємо, на фестивалі Kyiv Art Week 2018 відбулася низка дискусій «Де? Кому? Нізащо!» про долю соціалістичної архітектурної спадщини в Україні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button