Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дослідники Сумського аграрного університету винайшли екологічний одноразовий посуд, який швидко розкладається і стає добривом для рослин, повідомляє Громадське радіо.

Фото: Анастасія Горпінченко, Громадське радіо

Доцент Дмитро Бідюк разом зі студентами переробляв матеріал шість разів протягом півроку, доки не отримав потрібну форму стаканчика. Матеріал нагадує тонку спресовану піну.

«До складу входять виключно натуральні компоненти – білки та полісахариди, які ми за допомогою певних операцій модифікуємо та створюємо термостабільну структуру, яка дозволяє витримувати термічну обробку у воді у жирі. Наприклад, при смаженні у фритюрі», – розповів Бідюк.

Такий посуд, запевняють автори, можна використовувати і як контейнер для замороження, і як форму для випікання, бо матеріал не плавиться навіть за температури +300 градусів за Цельсієм.

Додавши сік моркви або лимонну цедру, можна фарбувати посуд. Якщо одноразовий стаканчик викинути, він перегниє за шість-дев’ять місяців і буде удобрювати землю.

Фото: Анастасія Горпінченко, Громадське радіо

Студенти також працюють і над іншими винаходами, зокрема над органічним замінником целофанової плівки.

Також розробляють вегетаріанське сало і м’ясо, ріжки для морозива із засушеної груші тощо. Про них розповідається у відеорепортажі сумського телебачення:

Нагадаємо, що Єврокомісія запропонувала нові правила для країн-членів ЄС, які спрямовані на заборону або заміну на альтернативні товари десяти найпоширеніших продуктів одноразового використання з пластику.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button