Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Компанія «Хенсфорд-Україна» погрожує звернутися до Високого суду Її Величності юстиції в Англії, якщо їй не компенсують витрати на будівництво і археологічні розкопки на Поштовій площі. Про це представник забудовника заявив під час засідання Київради 11 липня, передає КиевVласть.

Місце розкопок на Поштовій площі. Фото: Катерина Кобко / Facebook

Представник забудовника Валерій Олійник заявив, що на цей інвестиційний проект компанія витратила 150-190 млн грн. Із них шість мільйонів пішли на непередбачені археологічні роботи.

Видання зазначає, що раніше забудовник називав іншу суму – 500 млн грн.

Олійник заявив, що запропоноване рішення Київради про розірвання інвестдоговору «має ознаки рейдерського захоплення».

Він зазначив, що в разі звернення компанії «Хенсфорд-Україна», власником якої є британська Hansford Impex, до Високого суду Лондона, «Україна загалом і Київ зокрема матимуть блідий вигляд».

Водночас сам інвестор виступає проти оприлюднення інвестиційного договору з КМДА. У міській адміністрації також відмовляються показати документ, посилаючись на закладені в угоді вимоги конфіденційності.

Нагадаємо, компанія «Хенсфорд-Україна», створена за два місяці до проведення тендеру, планувала побудувати під Поштовою площею підземний ТРЦ. Але 2015 року під час будівельних робіт виявили археологічні артефакти.

Будівництво призупинили, і почалися археолонічні розкопки, в ході яких знайшли квартал середньовічного міста XI-XII століть, вулицю XVII-XVIII століть, поховання, монети різних епох, прикраси, посуд, кулі та стріли, княжі печатки тощо. Також було знайдено давніші археологічні шари, тому археологи припускають, що в разі продовження досліджень можна виявити домонгольські артефакти ІХ століття.

Активісти вимагають створити музей на місці виявлення знахідок і розірвати договір із забудовником. Забудовник пропонує таки побудувати ТРЦ, виділивши під музей частину приміщення на одному з поверхів.

25 червня Київрада ухвалила у першому читанні рішення про розірвання договору. 17 липня рада при КМДА схвалила присвоєння знахідкам на Поштовій статусу пам’ятки археології, історії і містобудування. Далі ці документи спрямують до Міністерства культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button