Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Турецькій у Львові перепланували подвір’я в рамках Воркшопу з перепланування модерністичних дворів. Про це пише Олександр Шутюк із Інституту просторового розвитку.

Фото: Олександр Шутюк

Воркшоп проводився влітку 2016 року. Його організував департамент розвитку Львівської міської ради, співорганізаторкою була Олександра Сладкова, головним тьютором – ландшафтний архітектор Максим Коцюба, а комунікатором – Олександр Шутюк.

У воркшопі брали участь шість проектів житлових дворів, до розробки яких задіяли місцевих мешканців. Але не з усіма вдалося знайти порозуміння. Наприклад, на вулиці Квітневій подвір’я відремонтували за іншим проектом, згідно з яким планування двору майже не змінилося, і він лишився запаркованим автівками.

Ремонт подвір’я столітнього двоповерхового будинку на сім квартир, розташованого на вулиці Турецькій, поблизу Парку Культури, вдалося реалізувати максимально близько до проекту. Це сталося завдяки порозумінню з місцевими мешканцями, які навіть частували архітекторів випічкою та домашнім вином. Над переплануванням разом із жителями будинку працювали Христина Бадзян, Ксенія Ніколс-Печій, Оля Небораць та Варвара Баришнєва.

Двір до ремонту

Торік Галицька районна адміністрація надала гроші на ремонт цього подвір’я. Проектувальникам, утім, довелося поборотися за кошторис, зокрема за кошти на освітлення, оскільки чиновниця у держекспертизі заявила: «От у мене в дворі немає освітлення і нічого. А навіщо воно тут? Чиїсь гаражі освітлювати?» Кошторисна вартість будівельних робіт після проходження держекспертизи становила 441 273 грн.

Візуалізація проекту

Зрештою встановили мінімалістичні ліхтарі івано-франківської фірми KMB-Service.

Зону паркування змістили ближче до воріт, щоб утворити зону відпочинку. На паркувальній зоні використали гумові колесовідбійники, щоб автівки за заїжджали занадто глибоко. Сама паркувальна зона замощена плиткою іншого кольору.

Велику стару яблуню, за побажанням жителів, вирішили не зрізати, а перетворити на центральний елемент двору. Зараз вона плодоносить. До ремонту довкола неї був майже суцільний асфальт, а тепер відкритого грунту стало більше. Замість суцільного мощення тут поклали окремі бетонні плити з великими проміжками.

Квіти на клумбах висадили самі мешканці. «Взагалі частиною початкового проекту був детальний план озеленення, але в результаті запеклої боротьби між ним та умовними чорнобривцями перемогли чорнобривці», – зазначив Шутюк.

Також довелося спростити лавки, які спочатку планувалися у вигляді невисоких мурованих стінок з дерев’яними сидіннями. У подвір’ї предбачено місце для вуличної пічки, якої наразі немає.

Дивіться також як виглядає нове міні-кільце, яке побудували у Сихівському районі Львова за проектом Інституту просторового розвитку.

Також нещодавно за проектом «Інституту просторового розвитку» завершили капітальний ремонт вулиці Сельських у Франківському районі Львова. Особливість вулиці у концепції спільного простору – по всій її ширині можуть пересуватися як автомобілі, так і пішоходи.

На початку липня Львівська міська рада затвердила план розвитку транспорту до 2020 року, який передбачає кардинальні зміни в організації транспорту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button