Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Британський дослідник Дармон Ріхтер запустив сайт «Монументалізм», який містить понад 200 фотографій об’єктів архітектури соціалістичних режимів ХХ століття.

Меморіальний комплекс «Сардарапат» у Вірменії. Фото: monumentalism.net

Протягом десяти років Ріхтер подорожував Східною Європою, колишнім СРСР, Далеким Сходом, Кубою – загалом понад 30 країнами. Уперше цікавість до монументалізму викликав Дім-пам’ятник Болгарської компартії на горі Бузлуджа (Хаджи Дімітр).

Основне приміщення меморіалу в Бузлуджі. Фото: monumentalism.net

«Меморіал у Бузлуджі ніколи не був корисною будівлею. У віддаленій місцині на висоті 1432 метрів його продувають вітри, а взимку заносить снігом. Болгари буквально зрушили гори, щоб його побудувати – 1974 року гірську вершину знизили на дев’ять метрів за допомогою вибухівки… Сама лише червона зірка, що гоорить на верхівці монументу, споживає енергії, як 500 будинків», – розповідає автор проекту.

Меморіальний парк Дудік у Хорватії. Фото: monumentalism.net

На сайті Monumentalism.net є низка об’єктів, розташованих у Києві: «Тарілка», Крематорій, Арка дружби народів та «Батьківщина-Мати».

Київський крематорій. Фото: monumentalism.net

«Цей сайт не має політичної позиції, окрім однієї: хороший дизайн вартий поціновування, а архітектура завжди переживатиме політику», – вважає дослідник.

Павільйон БелЕкспо у Мінську, Білорусь. Фото: monumentalism.net

Зараз більшість з об’єктів монументалізму перебувають у жалюгідному стані й розвалюються, обмальовані графіті. Також Ріхтер згадує прийняті в Україні, Болгарії, Литві та Польщі закони проти комуністичної символіки, через які архітектурна спадщина лишається беззахисною.

Пам’ятник героям-морякам у Поті, Грузія. Фото: monumentalism.net

Пам’ятник миру, Сумгаїт, Азербайджан. Фото: monumentalism.net

Ріхтер проводить екскурсії у восьми країнах Східної Європи. Також 2015 року він почав роботу над дисертацією на тему соціалістичного монументалізму.

Меморіал поблизу села Тентіште, Боснія і Герцеговина. Фото: monumentalism.net

Дивіться також короткометражний фільм про київський модернізм

Нагадаємо, наприкінці минулого року Facebook-спільнота #Savekyivmodernism опублікувала мапу архітектури модернізму Києва, починаючи з шістдесятих років.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button