Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 34 днів. За цей час ми опублікували 24336 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Станція Дніпровського метрополітену «Металургів». Фото: Wikipedia

21 вересня мер Дніпра Борис Філатов підписав із британським бюро Zaha Hadid Architects договір про призначення архітектора, пов’язаного з будівництвом метро.

«Після того, як мене не стане, в моєму Місті залишиться метро імені Захи Хадід», – написав Філатов у Facebook.

Друг Філатова Геннадій Корбан анонсував проектування метро в Дніпрі студією Захи Хадід півроку тому. Але оскільки пост було написано в День сміху першого квітня, багато хто йому не повірив.

«Ми проектуємо підвісний електротранспорт і глобальну транспортну модель з групою концептологів і експертів при Світовому банку. У найближчий місяць приїде делегація Sotheby’s для консультацій по будівництву музею сучасного мистецтва. А станції метро запроектує відома на весь світ архітектурна студія Zaha Hadid», – повідомив тоді він.

Будівництво трьох нових станцій метро в Дніпрі почали торік. В місті мають з’явитися станції «Центральна», «Театральна» та «Музейна». Метро будують за новоавстрійським методом, який дозволить закінчити будівельні роботи у півтора рази швидше, ніж за іншими методиками. Виконавець проекту – турецька компанія Limak, супідрядник – ПАТ «Київметробуд», консультант – французька фірма Egis. Метро планують завершити до 2022 року.

Наразі метро в Дніпрі складається з шести станцій і є найкоротшим підземним маршрутом в Європі. Після будівництва нових станцій загальна довжина лінії сягне вже 11,1 км.

Заха Хадід – британська архітекторка іракського походження, одна з найвідоміших архітекторів світу. Її проектам властива впізнавана плавна футуристична геометрія. Архітекторка померла у 2016 році. Zaha Hadid Architects продовжує працювати в стилі засновниці.

Торік за проектом Zaha Hadid Architects побудували станцію метро в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія). Ззовні станція нагадує круїзний лайнер і є великим транспортним хабом, що сполучає три гілки метрополітену та монорельс. Станція площею 45 тисяч квадратних метрів має шість платформ, чотири рівні та ще два поверхи паркінгу.

Станція метро в Ер-Ріяді. Візуалізація: Zaha Hadid Architects

Дивіться відеоогляд спроектованого Захою Хадід футуристичного Центру нафти в Ер-Ріяді.

Нагадаємо, що цього року у селищі Барвиха під Москвою добудували маєток російського мільярдера Владислава Дороніна, спроектований Захою Хадід.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button