Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Юрій Тесля розповідає студентам, як метеорит чує, що його кличуть. Фото: probusiness.com.ua

Дев’ятого жовтня Печерський суд визнав недостовірною інформацію про те, що декан факультету інформаційних технологій Київського університету ім. Шевченка Юрій Тесля є псевдонауковцем. Про це повідомив у Facebook вчений та популяризатор науки Антон Сененко.

Йдеться про заяву математика Ірини Єгорченко – вона назвала декана «відомим псевдонауковцем», виступаючи у жовтні 2016 року з трибуни Верховної Ради. Єгорченко входить до «Дисергейту», спільноти, яка викриває плагіаторів в науці.

Тесля подав до суду «за образу честі, гідності та ділової репутації». Він вимагав від Єгорченко 50 тисяч гривень моральної компенсації.

«Якщо я – псевдонауковець, через п’ять років це забудуть, а я без роботи не залишусь. А якщо суд визнає, що я – псевдонауковець, як я буду працювати в науці?» – прокоментував Тесля свій позов Українській правді.

Зрештою Печерський суд відмовився стягувати з відповідачки 50 тисяч гривень, але присудив оплатити судовий збір у розмірі 551 гривні 20 копійок.

Тесля є автором «теорії несилової взаємодії», описаної в його книзі «Диалоги с Теслей». Теорія будується на припущенні, що «матеріальний Світ є продовженням іншого світу, функціонально й емоціонально більш значущого».

«Метеорит, пролітаючи повз планету, отримує інформацію про те, що його хтось кличе. Їх там зібралося багато», – каже Тесля.

В одній із лекцій декан пояснює студентам, що з моменту зародження світу протони не знали, як їм рухатися, але в процесі матерія навчилася «виробляти рефлекси». Фрагменти відеозаписів із такими тверодженнями декана висміяли в передачі Майкла Щура.

«Українська правда» помітила, що на сайті факультету «теорія несилової взаємодії» була серед предметів вільного вибору.

Тесля має ступінь доктора технічних наук. Він опублікував понад 200 наукових праць.

«Якщо я – кандидат наук і маю грамоти, але починаю розповідати, що люди ходять на головах або на руках, Ви не можете сказати, що я верзу маячню і я псевдонауковець», – прокоментував Сененко рішення суду.

Нагадаємо, цього року Тамара Тюріна захистила докторську дисертацію «Виховання духовності студентської молоді у контексті ноосферної освіти», в якій розповідається про породження Поля Свідомості Абсолютним Ніщо.

А в 2016 році розгорівся скандал навколо дисертації Катерини Кириленко, в тексті якої знайшли згадки про лептони як носії психіки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button