Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23420 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/batareiky

Ініціатива «Батарейки, здавайтеся!» вирішила закрити волонтерську мережу зі збору використаних батарейок через високу вартість їхньої переробки.

«Рух зі збору батарейок в Україні розпочався в 2013 році з хибної заяви заводу “Аргентум” у Львові про те, що переробка батарейок безкоштовна», – йдеться у заяві прес-служби.

За цей час в Україні відкрились тисячі волонтерських пунктів прийому батарейок, а на складах накопичено понад 200 тонн батарейок. Проте жодна з батарейок поки не потрапила на переробку.

Відтепер ініціатива переходить на іншу модель, яка зможе забезпечити оплату переробки. Збирати відпрацьовані батарейки будуть лише у тих торгових мережах і компаніях, які покриватимуть витрати на утилізацію.

Пілотні проекти стартуватимуть в 2019 році в мережах «Епіцентр» та Watsons. Ці компанії оплачуватимуть переробку батарейок на двох заводах – Redux у Німеччині та Recupyl у Польщі.

Утім, як зазначається у заяві руху, ресурсів цих мереж вистачить на переробку лише 2% батарейок в Україні. Поки що компанії можуть долучитися до сервісу Коробочка – замовити одну або декілька коробок для збору батарейок та оплатити їхню переробку.

Активісти також сподіваються на прийняття закону, який зобов’яже виробників та імпортерів батарейок платити за переробку.

Читайте також: Ні, кульочок не потрібен: як я почала життя без поліетиленових пакетів

Нагадаємо, рух «Україна без сміття» запускає утилізацію проблемного пластику за європейськими цінами. Безпечне спалювання коштуватиме 20-50 гривень за пакет.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button