Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

У бюджеті Києва на 2019 рік планують виділити 100 мільйонів гривень на програму енергоефективності 70/30. Це вдвічі більше, ніж в 2018 році, повідомив радник міського голови Дмитро Білоцерковець.

Згідно з програмою, 70% вартості робіт із підвищення енергоефективності оплачує місто, а 30% збирають мешканці будинків з ОСББ або ЖБК (житлово-будівельний кооператив). Будинки, які братимуть участь у програмі 70/30, обирають на конкурсі за результатами енергоаудиту: спеціалісти обстежують стан будинку і готують рекомендації щодо його термомодернізації (облаштування нового теплового пункту, ремонт даху, встановлення енергозберігаючих вікон та дверей, утеплення фасаду, заміна освітлення на більш енергоефективне). Докладніше про програму читайте тут.

Як приклад Білоцерковець навів індивідуальний тепловий пункт, який встановили жителі одного з будинків на проспекті Перемоги. В результаті вартість опалення зменшилась на 60%, а витрачені гроші повернулися жителям менш ніж за один опалювальний сезон. Сам будинок було збудовано майже 50 років тому.

Цього року створено ще одну програму капітальних ремонтів багатоквартирних будинків будь-якої форми управління. На неї місто виділить 30 мільйонів гривень.

За цією програмою, ремонт і заміна ліфтів на 95% оплачується з міського бюджету і на 5% – коштом мешканців; капітальний ремонт покрівель – у співвідношенні 90/10; ремонт та заміна внутрішньобудинкових інженерних мереж – 85/15.

Подібні програми діють і в інших містах України. Дивіться, як змінилися панельні багатоповерхівки у спальному районі Львова, які відремонтували й утеплили за програмою «Теплий дім».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button