Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Хмарочос       

17 січня в галереї «Бурса» на Подолі відкрилася виставка «Дезеленізація», присвячена діяльності «Київзеленбуду».

З осені учасники ініціативи DE NE DE збирали фотографії обрізаних, кронованих та вирубаних дерев. З цього матеріалу скомпонували частину експозиції.

Одна з фотографій кронованого дерева на виставці «Дезеленізація»

Відвідувачі виставки могли взяти флаєри, зроблені з паперу з насінням рослин, і закопати їх у землю. Організатори також підготували варіографічні значки, зображення на яких міняється залежно від кута зору. Наприклад, дерево з пишною кроною перетворюється на обрубаний стовбур, або напис «2063 працівників працює» змінюється фотографією комунальника, що показує середній палець.

Фото: Хмарочос

Художниця Ксенія Гнилицька записала відеозвернення до Київзеленбуду, в якому розповідає, що за час головування Віталія Кличка комунальниками було «нещадно кроновано» 97 500 дерев.

«О короткозорі поплічники Зелебуду! Нехай ваші вишки здригнуться, а бензопили не заведуться!» – вигукує Ксенія і хреститься.

Вова Воротньов розробив схему «регулярного паркінгу». Ідея відсилає до регулярного парку – геометричного способу планування зеленої зони.

Тетяна Євсєєва надала копії розробленого у 1950-х роках амбітного плану «місто-сад Нова Каховка», який передбачав облаштування 10 гектарів парку на території пустелі – Олешківських пісків.

Фрагмент плану «місто-сад Нова Каховка»

Зоя Звиняцьківська презентувала відеозапис акції, які відбулася 2016 року в Маріїнському парку за підтримки журналу «Хмарочос». Волонтери переставили лави лицем до фонтану. З 1940-х років розташування лав навколо фонтану створювало активну публічну зону. Але за невідомою логікою комунальники не лише переставляють лави до фонтану спиною, але й засаджують вид на фонтан деревами.

Фото: Julia Kyrylets

В рамках виставки відбудеться низка подій, зокрема:
23 січня о 19:00 Ольга Папаш розповість про власний досвід роботи в «Київзеленбуді»;
25 січня о 19:00 відбудуться показ фільму «Dendro Dreams» Тети Цибульник та Еліаса Парвулеско, а також ембієнт-сесія від DenniswithY(midi8);
30 січня о 19:00 Тетяна Євсєєва прочитає лекцію «Де є місто-сад?»;
1 лютого о 19:00 презентують комікс Марії Катрич та Патріса Петерсона;
6 лютого о 19:00 пройде дискусія про міське озеленення;
8 лютого о 19:00 відбудеться презентація фільму «Фітоінтер’єри» Наталки Дяченко.

Виставку буде відкрито до 14 лютого.

Одна з фотографій, що ілюструють діяльність «Київзеленбуду», на виставці «Дезеленізація»

Читайте також: Навіщо в Києві роблять масове кронування дерев

Нагадаємо, 20 грудня депутати Київради підтримали рішення про мораторій на «омолоджувальну обрізку» дерев у Києві, який діятиме два роки. Водночас кияни нарікають, що комунальники не припиняють обрізати дерева.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button