Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Павільйон Мобільності, який спроектували Foster + Partners

Україна та деякі інші з 190 країн-учасників оприлюднили проекти своїх павільйонів до Всесвітньої виставки, яка відбудеться в Дубаї у 2020 році.

Всесвітню виставку проводять щоп’ять років. Це перша з середини ХІХ століття Експо, для якої обрали локацію на Близькому Сході. Вона займатиме площу в 438 гектарів між Дубаєм та Абу-Дабі. Виставка відкриється 20 жовтня 2020 року і триватиме шість місяців.

Три теми, навколо яких будуватиметься Експо-2020 у Дубаї – сталість, мобільність і можливості.

Павільйон Можливостей, проектований Bjarke Ingels Group

Багато країн запросили для проектування національних павільйонів провідних архітекторів. Наприклад, павільйон ОАЕ розробив Сантьяго Калатрава. Споруда нагадує крила сокола в польоті. Таким чином Калатрава зробив оммаж давній традиції соколиної охоти в Еміратах.

Об’єднані Арабські Емірати

Павільйон для Люксембурга розробили Metaform і The Space Factory. Його форму надихнула стрічка Мьобіуса, яка, у свою чергу, символізує принцип з-колиски-в-колиску (cradle-to-cradle).

Люксембург

Павільйон, який презентуватиме Іспанія, спроектували Selgascano та FRPO. Це дуже легка мобільна структура, яка втілює принципи сталої архітектури.

Іспанія

Проект «Павільйону Поезії» для Великої Британії розробила художниця й дизайнерка Ес Девлін. Концепція залучає 25 мільйонів очікуваних відвідувачів Експо-2020 до участі у спільному проекті – «Повідомлення у космос». Вперше таку ідею висунув астрофізик Стівен Хокінґ – він запропонував усім охочим спробувати описати нас як землян.

Велика Британія

Павільйон Нідерландів розробив консорціум архітекторів. У будівництві використають метод, орієнтований на безвідходне виробництво – з місцевих матеріалів, які можна буде переробити або використати повторно. Центром структури буде конус із живих рослин.

Нідерланди

Павільйон Австрії, що його спроектовали Querkraft, покликаний підняти питання про зважене споживання ресурсів.

Австрія

Автори проекту павільйона Нової Зеландії – Jasmax. За основу концепції взяли поняття народу маорі «кайтіакітанґа», що стосується взаємопов’язаності людства та природи. А у формі відштовхувалися від «вака тонґа» – це шкатулка, в якій маорі зберігають цінні подарунки. Окрім презентації досягнень у павільйоні працюватиме ресторан з новозеландською кухнею.

Нова Зеландія

Автори польського проекту надихалися дикою природою країни, зокрема явищем міграції птахів.

Польща

Україна ж днями презентувала проект національного павільйона, в оздобленні якого використано традиційні орнаменти.

Імена архітекторів, які проектували український павільйон, наразі невідомі. У жовтні минулого року тендер на розробку концепції павільйону виграла фірма «ТД Промфінінвест». Її пропозиція склала 3 мільйона гривень.

Україна

Низка архітекторів та інженерів розкритикувала павільйон України.

Дивіться також: Які проекти отримали премію Прогресивної архітектури у 2019 році?

В українському павільйоні планують презентувати стартапи та розробки, зокрема електронний велосипед, 3D-принтер для кераміки, сонячні жалюзі, а також національну моду, кухню тощо. Докладніше у відео-презентації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button