Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Недобуд у центрі Тернополя. Фото: pro.te.ua

18-20 квітня у Тернополі ввосьме відбудеться фестиваль експериментальної електронної музики та медіа-арту «Гамселить», повідомили «Хмарочосу» організатори фестивалю.

Цього року в лайн-ап «Гамселить» увійшли лідери української електронної сцени Kotra і Zavoloka, а також D-Omen (Велика Британія), Screaming It (Німеччина), Jano Doe (Чехія), Clasps та Motoblok.

Локацією обрали недобудовану бібіліотеку, розташовану на площі Героїв Євромайдану (раніше – Майдан Мистецтв).

Будівлю Тернопільської обласної наукової бібліотеки почали зводити у 1986 році. Проект розробив архітектор Олег Головчак. Десятиліттями вона стоїть незавершена, і місцеві іноді називають її «тернопільським Колізеєм».

Муніципалітет у різні роки висував пропозиції то добудувати бібліотеку і розмістити в ній усі структури міськради, то продати її приватним інвесторам, то перетворити на мистецький центр, то облаштувати фан-зону Євробачення або фестиваль крафтового пива і м’яса. Ідея експлуатувати будівлю за призначенням не є популярною у чиновників – вони вважають, що зараз бібліотек не будують, а книги читаються у цифровому форматі.

За словами одного з організаторів «Гамселить» Назара Мочули, плани з ревіталізацї простору заглухли. Останнім часом підлітки розбили скло у будівлі, обмалювали графіті та влаштували пожежу.

Для проведення фестивалю планують використати менше половини приміщень бібліотеки. Локацію вже почали прибирати.

«Там величезне приміщення, нам потрібно тільки два танцполи і місце для бару, – розповідає Назар. – Але взагалі там будівля потребує величезних коштів, щоб ввести в експлуатацію».

З моменту заснування у 2012 році «Гамселить» у Тернополі став одним із найбільших фестивалів електронної музики в Україні. Лайнапи складаються з найцікавіших українських проектів (торік виступали Ostudinov, Komitet, Dolgiy & Sidorkin, проекти київського художника Анатолія Бєлова Lyudska Podoba і Cybele тощо) та зарубіжних музикантів.

Події фестивалю щороку проходять на нових локаціях, серед яких, зокрема, закинуті промислові об’єкти. Один із фестивалів відбувся у закинутому єзуїтьцькому костелі, який пізніше став радянською ткацькою фабрикою.

Читайте також: У Тернополі реконструюють площу перед вокзалом (проект)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button