Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Валерія Кобильник для Vox

В окрузі Кларк, що у штаті Вашингтон в Сполучених Штатах Америки, станом на 2017 рік проживають 475 тисяч мешканців. Майже 90 тисяч з них – це східні європейці, пише Vox. Зараз в окрузі на кір захворіли 72 людини, більшість з них – діти. З 2008 року східноєвропейські сім’ї залишаються найменш прищепленими в штаті.

У 2016 році 92% народжених в США дітей були прищеплені, а діти українських та російських сімей були прищеплені не більш ніж на 85%. Зазначимо, що існує цільовий показник прищепленого населення від ВООЗ, за якого ймовірність розповсюдження вірусу стає критично малою. Він становить 95%. Тож діти в інших сім’ях мали більше шансів убезпечити спільноту від зараження, ніж діти зі слов’янських сімей.

Вашингтонський аналітик даних про здоров’я Юрій Стасюк, який емігрував з СРСР до США у 1990-х, пояснює, що відмовам від вакцин сприяє скептичне ставлення до прогресу серед батьків зі Східної Європи. Сімейна лікарка Вашингтону Тетяна Одарич зазначає, що російськомовні батьки розповідали їй, начебто вакцини вбивають дітей, а великі фармацевтичні компанії платять лікарям, аби ті продавали батькам вакцини особисто.

Одна з матерів східноєвропейського походження, Валерія Кобильник, у відповідь на критичний пост Стасюка стосовно низької культури вакцинування серед російськомовних, спробувала запевнити його у шкідливості щеплень. Стасюк, розповідають у виданні, делікатно переконав Валерію поглянути на щеплення з іншого боку. Сама пані, зрештою, закликала лікарів та чиновників користуватися таким же підходом.

«Якщо лікарі виражатимуть батькам нейтральну думку стосовно вакцинацій і не дізнаватимуться, як ті приймають рішення, то руйнування стигми стосовно щеплень займе ще дуже багато часу», – розповіла Кобильник.

Як зізналася сама Валерія згодом, вона свідомо не шукала інформації про користь вакцинування, натомість переглядала відео, в яких йшлося виключно про негативні наслідки щеплень для дітей.

Зазначається, що проблема криється не в російськомовних групах населення, а взагалі у щільних спільнотах, де переважають традиційні цінності. На думку психолога Нью-Йоркського університету Джей Ван Бавеля, в щільно згуртованих спільнотах з однаковими цінностями люди більше схильні мислити групою, а не самостійно. Матері з таких груп схильні більше довіряти одне одному, аніж порадам лікаря, пояснює аналітик даних про здоров’я Стасюк. Серед таких спільнот у Вашингтоні – також спільнота ортодоксальних євреїв.

Читайте також: Дітям без щеплень заборонять відвідувати дитсадки та школи в Італії

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button