Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

Влада Гонконга оголосила, що планує витратити 70 мільярдів євро на створення системи штучних островів для подальшого будівництва житла, повідомляє The Guardian.

Проект Lantau Tomorrow Vision передбачає намиття тисячі гектарів землі, що стане найбільшим у світі штучним архіпелагом. Для порівняння, площа штучного острова Палм-Джумейра в ОАЕ складає 560 гектарів.

Землі планують намивати біля острова Лантау, що входить до складу Гонконга. Вони здійматимуться на шість метрів над рівнем моря. Більше половини бюджету піде власне на створення суші, а решта – на транспортну інфраструктуру.

У Гонконзі вважають, що цей проект допоможе розв’язати житлову кризу в мегалополісі. Щороку рейтинги визнають вартість житла тут найдорожчою серед міст світу. Через це багато мешканців змушені жити в крихітних квартирах, часом площею у два квадратні метри.

Фото: Unsplash

На штучному архіпелазі сподіваються побудувати 260 тисяч нових квартир, з яких понад 70% буде соціальним житлом.

Роботи планують розпочати в 2025 році, а з 2032 року почати переселяти перших мешканців, мірою завершення тієї чи іншої ділянки.

Раніше Гонконг вже здійснював подібні проекти, але значно меншого масштабу. У 1998 році для будівництва аеропорта за проектом Нормана Фостера було намито 10 гектарів території.

Окрім безпрецедентної вартості проекту, що перевищує половину фінансових резервів Гонконга, критики застерігають від екологічного лиха.

Зокрема, під загрозою опиниться і без того мала популяція рожевих дельфінів (Sousa chinensis). Грінпіс і Всесвітній фонд дикої природи зауважують, що під забудову можна було б відвести колишні зони брудної промисловості, яких у Гонконзі є понад 1200 гектарів. Очищення цих територій коштувало б значно менше.

Озвучення планів щодо майбутнього будівництва та бюджету проекту призвело до багатотисячної протестної демонстрації. За підрахунками спеціалістів, бюджет у процесі може збільшитися майже вдвічі.

Одна з протестних груп наводить демографічний прогноз, згідно з яким населення Гонконгу досягне піку в 2043 році й становитиме 8,2 мільйона, але потім скоротиться до 7,6 мільйона у 2064-му.

Фото: Unsplash

Нагадаємо, економіст і соціолог Річард Флорида вважає, що рушіями світової економіки 29 мегарегіонів, одним із яких є Гонконг-Шеньчжень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button