Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Рендер проекту-переможця

В Одесі обрали концепцію-переможця реновації зеленої зони схилів поряд з бульваром Михайла Жванецького.

У 2018 році Одеська міськрада оголосила конкурс на кращу пропозицію з благоустрою зеленої зони. Заявки приймалися з листопада по лютий. Серед основних критеріїв – сталість розвитку та відповідність світовим тенденціям створення громадських просторів.

Всього до участі було відібрано 30 проектів, чотири з них отримали премії. Проект-колаборація архітектурного бюро Space Odyssey Architects, ландшафтної студії Kotsiuba Landscape Architecture і одеського урбаніста Олександра Горенюка отримав головну нагороду, розміром 120 тисяч гривень.

Журі конкурсу пропонує замовляти проектну документацію для створення парку за цією концепцією. Загальна площа парку становитиме 3,47 гектара.

Автори пропонують функціональне та складове розмаїття території.

Самі Схили знаходяться на перетині культурно протилежних частин міста: власне, «міста», де розташовані Одеський художній музей, Український театр і Обласний театр ляльок, та «антиміста» – зеленої зони зі школою діджеїнгу, артхабом та авангардним підземним театром.

Пропонується відкрити порт містянам та активізувати простір між ним та містом, який вважається промзоною.

Генеральний план. Натисніть для збільшення

На території бульвару знаходиться сквер Жанни Лябурб. Його пропонують розглянути як коридор, який з’єднує Популярний центр, Тихий центр, Приморську площу та Пересип, і перетворити на парк.

«Хочемо змістити центр з геометричного на функціональний. Сквер Жанни Лябурб може бути як мінімум його серединою. А в чомусь навіть і відправною точкою: смисловою, функціональною, новою», – пояснюють проектувальники.

Район, згідно з пояснювальною запискою переможців, забезпечено дитячими та спортивними майданчиками на 0,6-1% від норми. Велика кількість доступної дитячої та спортивної інфраструктури на витягнутих плато спонукатиме появу нових колективних активностей.

Жителі найближчих кварталів отримають місце для повсякденного відпочинку, комфортний і безпечний шлях додому.

Рендери пандуса і оглядового балкона в Парку Жанни Лябурб

Рендер освітлення Парку Жанни Лябурб

Проект має активізувати місто по той бік вулиці Преображенської, а разом з тим дати доступ до історичної частини Одеси: завдяки парку-екскурсії, а також катакомбам,  до яких зараз потрапити вкрай важко.

Також парк пропонується використовувати як науково-дослідну ділянку і організовувати там Всеукраїнський з’їзд орнітологів. Сквер вже має сайт.

До складу журі конкурсу увійшли, зокрема, начальниця управління з питань містобудування та архітектури ОМДА Надія Бєлєнко, архітектор і засновник бюро Drozdov & Partners та Харківської школи архітектури Олег Дроздов, начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради Юліан Чаплінський та народний архітектор України Володимир Глазирін.

Нагадаємо, для Києва розробили візію розвитку нової набережної Подолу та концепцію нового Пасажу на Хрещатику.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button