Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізація: SaveKyivModernism

Ініціатива SaveKyivModernism презентувала альтернативний проект реставрації Інституту науково-технічної експертизи та інформації, відомого як «Літаюча тарілка».

У проекті, який розробляла команда на чолі з архітекторами Олексієм Биковим, Славою Балбеком та спільно з проектувальником оригінальної «Тарілки» Флоріаном Юр’євим, вирішили зберегти оригінальні деталі, колір, фактуру, навіть враховувати фракцію штукатурки.

«Архітектура модернізму… більше не ототожнюється із пережитком “совка”. Вона – приклад новаторського методу роботи із простором саме тут, – заявляють автори. – Ця будівля має стати живим музеєм київського модернізму».

Візуалізація: SaveKyivModernism

Передусім пропонують, наскільки це можливо, зменшити візуальний шум навколишнього середовища – прибрати хаотичні вивіски, рекламні бігборди, МАФи й стихійні парковки.

Візуальний шум. Зображення: SaveKyivModernism

На першому поверсі планують облаштувати мультифункціональну зону, яка може слугувати як кафе на 50 місць, виставковий простір з вільним плануванням, зала для лекцій чи презентацій на 100 слухачів, або ж зона антракту під час проведення концертів.

Нинішній стан першого поверху. Фото: SaveKyivModernism

Перший поверх як виставковий простір. Візуалізація: SaveKyivModernism

Перший поверх як виставковий простір. Візуалізація: SaveKyivModernism

Перший поверх як кафе при вечірньому освітленні. Візуалізація: SaveKyivModernism

Сходи до концертної зали. Візуалізація: SaveKyivModernism

Третій поверх. Візуалізація: SaveKyivModernism

На третьому поверсі «Тарілки» розташовано концертну залу зі специфічною акустикою. «Юр’єв продумав і опрацював усе: від прихованої діафрагми високих і низьких частот на тильній стороні залу до звукопоглинаючої тканини крісел та структурної люстри для розщеплення звукових хвиль», – зазначають автори проекту.

Нинішній стан концертної зали. Фото: SaveKyivModernism

Під час реставрації пропонують розширити сцену за рахунок першого ряду. Панорамний екран розширять до 14 метрів, також змонтують сучасне сценічне освітлення із світлодіодними панелями. Загалом зала вміщатиме 333 особи.

Концертна зала. Візуалізація: SaveKyivModernism

Вхідні групи пропонують переробити: розширити сходи, додати пандуси і зони очікування.

Вхідна група і благоустрій. Візуалізація: SaveKyivModernism

Вхідна група і благоустрій. Візуалізація: SaveKyivModernism

Фасад будівлі пропонують підсвічувати, аби проявити об’єм диска.

«Тарілка» без освітлення. Фото: SaveKyivModernism

Проект підсвітки фасаду. Візуалізація: SaveKyivModernism

Приблизний обсяг інвестицій у проект реставрації оцінюють у 836 тисяч доларів (близько 22 мільйонів гривень), із яких 170 тисяч доларів коштуватиме інтер’єр, 430 тисяч – екстер’єр.

Потенційний прибуток автори розрахували на рівні 95 тисяч доларів на рік. Доходи планують отримувати від кафе, оренди виставкового простору та концертної зали.

Нинішній стан «Тарілки» згори і будівництво ТРЦ поряд. Фото: SaveKyivModernism

Нагадаємо, поряд із «Літаючою тарілкою» на Либідській площі планують побудувати ТРЦ Ocean Mall. Один із оприлюднених проектів передбачає перетворення «тарілки» на вхідну групу торговельного центру. Досі не оприлюднено остаточний проект ТРЦ, в той час як його будівництво вже триває.

Читайте також: Забудовник Ocean Mall про нові ТРЦ в кожному районі Києва та майбутнє «тарілки»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button