Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі зображення: vincent.callebaut.org

У квітні сильна пожежа знищила дах Собору Паризької Богоматері. Зберегти вдалося основну готичну конструкцію, що зроблена з каменю, а також обидві знамениті башти. Власники брендів Louis Vuitton, Gucci та Yves Saint Laurent пожертвували 300 мільйонів євро на відновлення, яке анонсував президент Макрон.

Архітектори запропонували кілька альтернатив вигляду згорілих конструкцій. Згодом свою ідею представило також бюро «архітектора еко-просторів» Вінсента Калебо. Новий дах пропонують будувати за проектом Palingenesis (з грецької – переродження), що поєднає бачення сучасного Парижа, католицизму, Христового переродження з принципами сталості.

Так, Нотр-Дам вироблятиме більше енергії, аніж споживатиме, стверджують архітектори. Новий дерев’яний каркас буде вкрито ромбовидним кришталем, що здатен перетворювати світло в енергію завдяки органічному шару з вуглецю, азоту та кисню. Пропозиція архітекторів передбачає самостійне струмозабезпечення, теплогенерацію та пасивну вентиляцію кришталевого приміщення собору.

Енергія розподілятиметься собором завдяки спеціальним паливним елементам. Також передбачене рішення для ризику утворення парникового ефекту: відсіки даху можна відкривати. Ближче до вершини шпилю утворюватиметься свіжий потік. Влітку ця зона утримуватиме тепло. Під таким дахом зростатиме громадський сад. Він, зокрема, годуватиме малозабезпечених і бездомних парижан.

«Аквапоніка і пермакультура продукують до 25 кілограмів фруктів та овочей на квадратний метр за рік. В такий спосіб можна збирати до 21 тони врожаю і розподіляти його серед населення. Для цього на території Нотр-Дама щотижня розгортатиметься фермерський ринок», – пояснюють архітектори. Зазначають, що вирощуванням займатимуться волонтери та благодійники.

В такий спосіб Нотр-Дам пропонують перетворити на зразковий екологічнийсобор.

Читайте також: Дачі не треба: як «зелене» хобі перетворилось на громадський сад у центрі Києва

Завдяки прозорості конструкції в громадському саду можна буде оглядати місто та забезпечувати нижчі поверхи природним світлом. Також простір вважають придатним для медитації.

Нагадаємо, шпиль, знищений під час сильної пожежі 15 квітня, встановили у XIX столітті під час реставрації, яку провів Ежен Віолле-ле-Дюк. Сам Нотр-Дам почали будувати в середині ХІІ століття і завершили через 200 років.

Читайте також: В Латинській Америці зведуть комплекс соціального житла. Його надрукують на 3D принтері за добу (проект)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button