Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Цензор.нет

В жовтні у Дніпропетровській області відкрився дитячий садок, збудований за принципами енергоефективності. Проект будівлі належить архітекторам Valentirov&Partners Олексію Валентірову та Катерині Криськовій. Видання dniprograd.org повідомляє, що він отримав премію всеукраїнського конкурсу Artspace, у складі журі якого є видатні міжнародні проектувальники.

Премію Artspace було відкрито 2012 року засновником архітектурного бюро Andriy Asanov.

Один з проектів бюро: однородинний будинок

Серед журі Artspace, крім Андрія Асанова, зазначено також керівника «Дизайн студії Юрія Зименка», засновника і головного редактора журналу Dezeen, засновника дизайн-студії OUTOFBOX, засновника австрійської Studio Rainer Mutsch, засновника Sacha Lakic studio та інших. Метою конкурсу зазначено, зокрема, формування естетичного смаку громадськості та відкриття нових українських імен у сфері.

Проект Валентірова та Криськової став накращим у номінації «Архітектура громадських просторів». Замовником будівництва виступила Дніпровська ОДА. Вартість робіт становила 70 мільйонів гривень.

За проектом, фасад дитсадка виконано з матеріалу, який захищає приміщення від перегріву у літній час. Також утриманню тепла сприяє розташування вікон від підлоги до стелі у південний бік – архітектори пояснюють, що це рішення забезпечує донагрів приміщення в осіннє-зимовий час, а також максимально пов’язує інтер’єр з довкіллям. На даху дитсадка розташовано сонячні панелі, також працює котельня на альтернативному паливі.

Читайте також: Школа у Львові зароблятиме до 200 тисяч гривень на рік завдяки сонячним панелям

Кожна група має власну спальню та ігрову кімнату. Є спортивна і музична зали, фізіотерапевтичний кабінет та медична кімната, кабінети логопеда та психолога.

Всі фото нижче: Олексій Валентіров, Катерина Криськова /Artspace

«Це міф, що будівля з великими вікнами не може бути теплою й енергоефективною. Таку архітектуру мають навіть будинки в країнах з більш “суворим”, ніж наш, кліматом – в Швеції, Данії, Норвегії. Головне – правильно спланувати будівництво. Фасад садка в Обухівці виходить на південь, а над вікнами є спеціальні навіси. Влітку, коли сонце “високе”, будівля не перегрівається. І навпаки – “низьке” зимове сонце додатково нагріває приміщення. Це перший дитсадок України, побудований за такою технологією», – пояснював Валентіров Цензору.нет.

Меблі для приміщень виготовили на замовлення, аби їхній дизайн гармоніював з архітектурою будівлі.

Територію на вулиці вкрито штучною травою.

Повідомляється, що на місці дитсадка раніше була пустка. Раніше місцеві мешканці виховували дітей удома або возили в садки до Дніпра. Населення Обухівки становить 15 тисяч, а новий садок вміщує 115 дітей.

Нагадаємо, нещодавно під Дніпром за 16 мільйонів гривень також відкрили відремонтовану енергоефективну та інклюзивну школу. А минулого року дніпровська «Сцена» отримала премію європейського конкурсу громадських просторів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button