Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Львівська НГО «Екологія-право-людина» дослідила рішення Київміськради про присвоєння Трухановому острову статусу ландшафтного заказника. Виявилося, що в новоствореному заказнику взагалі немає території Труханового острова, а відведена під заказник територія Київського архіпелагу і так перебувала у заповідному фонді.

Повідомлялося, що площа утвореного в травні ландшафтного заказника «Труханів острів» становить 27,44 гектара. Реальна площа Труханового острова майже в двадцять разів більша – 508 гектарів. Виявили, що у зазначених 27,44 гектара заказника безпосередньо «труханівських» територій не так багато –  14 дрібних русел Дніпра загальною площею 10,84 гектара. Інші 16,61 гектара заказника утворює повна площа острова Міжмостного.

«Враховуючи, що всі озера на території Труханового острова є старицями (залишками колишніх русел Дніпра), то можна цілком стверджувати, що до складу заказника взагалі не входить територія Труханового острова».

Також виявили, що острів Міжмостний перебуває у заповідному фонді ще з 2004 року.

Статуси острова Міжмостного у різні роки

Згідно з рішенням КМР від 23 грудня 2004 року № 878/2288, Міжмостний є частиною заповідної зони ландшафтного парку «Дніпровські острови». Однак з травня 2019 року Міжмостний став також і частиною ландшафтного заказника «Труханів острів». Варто зазначити, що Труханів острів не перебуває в статусі ландшафтного парку «Дніпровські острови».

Сам Труханів острів постановили зарезервувати до складу заповідника ще у 1994 році, однак місто не отримало погоджень з його балансоутримувачем КП «Плесо» і процес зупинився. Тож Труханів острів загальною площею 508 гектарів не має жодних природоохоронних статусів.

Дослідники НГО дізналися, що автори проекту рішення про створення ландшафтного заказника «Труханів острів» зараз готують новий проект – рішення про створення заказника «Конча-Заспа». При цьому, зазначені території вже перебувають в статусі існуючого заказника «Жуків Острів».

«В той час, коли Київська міська рада і окремі автори клопотань демонструють активність у створенні заказників там, де вони вже є, або надають статус природно-заповідного фонду окремо стоячим деревам, зовсім ігноруються клопотання про створення важливих заповідних територій у Києві: заказника на Совських ставках, екопарку “Осокорки”, урочища “Горбачиха” та низки інших», – нагадують дослідники. Нагадаємо, Київрада проголосувала за розірвання договору із забудовником озер на Осокорках. Також Господарський суд Києва повернув місту каскад Совських ставків.

На території 27,44 гектара ландшафтного заказника «Труханів острів» розташовано 14 озер, листяний ліс, рідкісні види рослин і тварин. Окремі види внесено до Червоної книги України і Конвенції про охорону дикої флори та фауни у Європі.

Співавторка проекту Олеся Пинзеник пояснювала, що занесення «Труханового острова» в природно-заповідний фонд дозволить захистити ці землі від забудови та меліорації.

Читайте також: Противники незаконних забудов прийшли на прийом до мера Кличка — і ось що з цього вийшло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button