Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вранці першого березня під КМДА прийшли кілька сотень вкрай невдоволених містян. Вони звинувачують муніципальних чиновників у свідомому потуранні бізнесменам, які захоплюють під забудову міські подвір’я, сквери та спортивні майданчики.

Головні вимоги — звільнити посадовців і скасувати незаконні містобудівні умови та відведення земельних ділянок. Репортаж підготував Володимир Хенгістов.

Тітушки-миротворці та прокурори-забудовники

«Ми не будемо просто дивитися, як наші будинки розходяться по швах», — каже Ольга Малишенко, мешканка п’ятиповерхівки у самому центрі міста, на провулку Івана Мар’яненка.

Восени минулого року частину її двору — порослий пишною зеленню схил, що збігає до станції метро «Кловська» — стали обносити парканом. Виявилося, що тут, вже на вулиці Мечникова, планують зводити величезний офісно-житловий комплекс: чотири підземних і 34 надземних поверхи.

Будівельний майданчик, що тепер прилягає впритул до житлових будинків, огородили під прикриттям кремезних хлопців та людей у військовому камуфляжі, які представилися «миротворцями». Поліція на них ніяк не відреагувала.        

Ситуацію роздмухувало і те, що схил, на якому розгорнули будівництво, — зсувонебезпечний. Один з прилеглих житлових будинків вже знаходиться в аварійному стані, а будівельна техніка заїжджає сюди через територію сусідньої Олександрівської лікарні. Крім того, з’ясувалося, що забудовнику дозволили починати роботу, попри прострочені ще шість років тому дозвільні документи.

Фото автора

Але, за словами Ольги, все це не справило на міських чиновників особливого враження.

«Під час недавньої зустрічі нашої громади із мером Олександр Свистунов запевняв його, що всі документи у забудовника “у повному порядку”. А відтак мер і каже: “Ну, то вони мають повне право будувати!”. А на технічне обстеження схилу, мовляв, у міста немає грошей, тому забудовник якраз і укріпить його своїм новобудом», — обурюється вона.

Про все це Ольга розповідає, стоячи на сходах до київської мерії. Її слухають понад дві сотні містян. Повсюди рясніють протестні плакати. Позаду неї, біля центрального входу, вже гуртуються численні поліціянти. Поруч стоять кілька смітників, на яких зображені чиновники київського Департаменту містобудування та архітектури.

На їхню адресу лунало найбільше звинувачень від промовців. Вони представляли понад 50 київських «гарячих точок», де чиниться опір девелоперам — і кажуть, що в цій боротьбі чиновники не просто залишають їх напризволяще, але й всіляко допомагають забудовникам.

Так, жителі одного з кварталів Солдатської слобідки стверджують: саме цей департамент нещодавно видав нові містобудівні умови та обмеження для ЖК «Покрова» — трьох будинків від 16 до 25 поверхів, які надто ущільнять місцеву історичну забудову, перевантажать соціальну інфраструктуру і призведуть до зростання транспортного навантаження цілого району. Дозвіл на це будівництво вже був скасований через суд, а запланована висотність так і не була узгоджена з Міністерством культури. Втім, нарікають мешканці, чиновники на це зовсім не зважили.   

Схожі претензії й у захисників Крістерової гірки, де задля будівництва житлового комплексу вже вирубали понад триста дерев — знову таки, під охороною «осіб спортивної зовнішності», яких не помічає поліція.

Вони кажуть: згідно з документами тут можна було зводити лише громадські споруди. Втім, чиновники змінили цільове призначення ділянки на землі житлової забудови. Зараз активісти намагаються добитися розірвання договору оренди із забудовником — але наразі лише отримують відписки від усіх міських інстанцій.

Протестують тут і жителі Оболоні, які виступають проти будівництва трьох 28-поверхових житлових будинків на місці фітнес-центру «Акваріум», а також за збереження прилеглого до нього Білого озера. За одними чутками, його можуть засипати, за іншими — навколо нього облаштують приватну аквазону, куди не можуть потрапити пересічні містяни.

Нинішній власник «Акваріуму», бізнесмен Гарік Корогодський, запевняє, що озеро лише «почистять і приведуть до ладу», а у новому ЖК буде відкритий спортивний клуб з ще кращим басейном. Втім, мешканці не надто цьому вірять.

«І озеро, і басейн завжди були чудовою локацією для всього району, — гарячкує у мікрофон жителька Оболоні, яка тримає у руках плакат із зображенням Корогодського. — Ми не маємо можливості, як дехто, відпочивати на островах і плавати на яхтах, а тепер у нас хочуть забрати і єдине місце для відпочинку. Ще й Віталій Кличко обіцяв зустрітися з нами — а натомість прислав на зустріч представників забудовника, щоб ми з ними домовлялися…».  

Подібна ситуація склалася на вулиці Жилянській, де на розі з вулицею Еренбурга запланована багатоповерхова забудова — замість скверу і двох спортивних майданчиків. Замовником будівництва виступає Генеральна прокуратура України, яка отримала цю ділянку за рішенням Київради.

«В якій нормальній країні однією з функцій прокуратури буде зведення багатоповерхівок і знищення зелених зон разом із спортивною інфраструктурою?», — запитав у присутніх представник місцевої громади.

Підвисло і питання із будівництвом, яке мало не розгорнулося у дворах на перетині вулиць Жилянської, Саксаганського і Толстого. Всередині кварталу, впритул до історичних будинків та дитячих майданчиків, планували звести багатоповерхові житлові комплекси та готелі, але поки що встигли лише частково обнести територію парканом.  

Фото автора

Замовником цього будівництва стала компанія, яку багато років очолював дядько Олексія Поліщука — колишнього голови Департаменту земельних ресурсів КМДА і чинного радника голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Терещука.

Тому місцеві жителі не надто дивуються, що територія будівельного майданчика «прихопила» і територію Музею видатних дiячiв української культури, а у Київраді не надто поспішають розривати із забудовником договір оренди.

«На жаль, міські депутати в основному “нарізають” земельні ділянки та допомагають “потрібним людям” вирішувати бізнес-питання, замість того, щоб представляти інтереси міських громад», — каже мешканка цього кварталу, режисерка Жанна Максименко-Довгич.

У свою чергу захисники 80-гектарного урочища Горбачиха на лівому березі Дніпра, які намагаються захистити його від вирубки і подальшої забудови, нарікають, що київська адміністрація усунулась від вирішення будь-яких екологічних проблем у місті:

«Горбачиха могла б стати чудовим заповідником для відпочинку всіх містян. Але її вперто намагаються вирубати, і чиновники відверто це ігнорують. Місту потрібні чисте повітря та чиста вода, а не бетонне гетто, де буде неможливо жити».

З оптимістичної ноти почав свій виступ представник громади, яка домоглася від Київради розірвання договору оренди із забудовником зеленої зони на Осокорках. Мовляв, процес зі створенням місцевого екопарку, нарешті, зрушився. Але забудовник, веде він далі, все одно намагається продовжувати роботи під охороною «озброєних спортсменів»…   

«Підписав ДПТ — підпиши і звільнення!»

Для усіх присутніх це був далеко не перший візит до КМДА. За кілька днів до мітингу вони так само приходили до мерії, щоб потрапити на прийом до головного архітектора Києва — і напряму «поставити йому багато незручних запитань».

У той день він з ними так і не зустрівся. Натомість нещодавно призначений заступник мера В’ячеслав Непоп пообіцяв, що вже першого березня всі мітингарі зустрінуться у колонній залі КМДА з Віталієм Кличком, який «завжди відстоює інтереси громади».

Втім, і цього не судилося.         

Люди заходили до зали, озираючись у пошуках Віталія Володимировича, але його ніде не було. Натомість тут зібрались чиновники з різних відомств. По периметру зали вишикувались столи, відмічені малозрозумілими для невтаємничених людей позначками ДОКС, ДЗР, УЕ , ДБЖЗ. За ними, власне, сиділи представники цих департаментів. Крім того, тут були присутні четверо заступників Кличка: В’ячеслав Непоп, Олександр Спасибко, Валентин Мондриївський та Петро Пантелеєв.

Фото автора

Як пізніше пояснив останній, задум був простим: протестувальники мали «приєднатися до конструктивної роботи із керівниками шести департаментів та розробити разом із ними дорожні карти вирішення проблем».

Але цей план одразу провалився.

Більшість містян обступили один зі столів, з поміткою ДМА. Тут майже годину протримали оборону Олександр Свистунов та декілька його замів. Серед галасу, що здійнявся, головний архітектор лише пробував час від часу вставляти репліку. У відповідь на нього звідусіль лилося незле, тихе слово.

«Ви просто підмахуєте папірці, як вам пани забудовники кажуть! Ви ж навіть не бачите, що ви узгоджуєте і де! Вас треба в сміттєвий бак, там ваше місце!», — кричить на Свистунова сухорлявий дід у потертому піджаку.

«Аааа, онде ця сволота сидить! — зойкає жіночка десь збоку. — Ви кому тут служите, на кого працюєте?».

«Давайте йому аркуш паперу, — реве басом чолов’яга у тактичному одязі, — і хай привселюдно пише заяву про звільнення! На ім’я міського голови, даваай!».

Ззаду хтось кладе перед Свистуновим аркуш паперу і кулькову ручку. Архітектор схрещує руки і закликає до «якогось конструктиву».

«Давай пиши заяву!», — продовжує ревіти бас.

«Заяву! Заяву! Заяву!», — підхоплюють навкруги.

Свистунов підпирає голову рукою і сумно споглядає на опонентів.  

Розрядити ситуацію спробували заступники Кличка. Вони подякували всім за громадянську позицію і закликали їх до діалогу, переконували, що адміністрація зібрала повну інформацію по кожному з конфліктних об’єктів, запевняли, що всі ці проблеми треба вирішувати цивілізовано…

«Не заговорюйте нам зуби! Де Кличко, Кличка, Кличка!», — люб’язно озвалися протестувальники.

«Ми вже через це проходили, — пояснює «Хмарочосу» одна з протестувальниць. —  Всі спроби щось вирішити через департаменти, як правило, закінчуються тим, що нам скаржаться на недостатні повноваження і радять звернутися до суду або домовитися із забудовником. Тому нам потрібна привселюдна гарантія від міського голови, що від нас не будуть “відбріхуватися”».

Натомість В’ячеслав Непоп стверджував, що адміністрація обов’язково всіх почує, нагадав про зупинене будівництво готелю на Андріївському узвозі і розірвання договору із забудовником на Осокорках, запевнив, що по всіх об’єктах будуть створені робочі групи і здійснені перевірки, а місто захищатиме кожну громаду в судах.

Крім того, він анонсував створення окремого комунального підприємства, яке має запрацювати вже за місяць. Воно спеціалізуватиметься виключно на незаконному будівництві і вестиме окремий реєстр конфліктних будівельних майданчиків — з’явиться навіть спеціальна електронна карта з проблемними об’єктами.

Чи матиме воно повноваження зупиняти такі будівництва, заступник міського голови так і не розповів — сказав, що «зараз повернеться», і вийшов через задні двері.     

«Справа в тому, що очолювана ним робоча група по нашій забудові мала бути створена ще 11 лютого, — уточнює згодом Ольга Малишенко. — Але зі мною і досі ніхто не контактував…».  

У той день міського голову так ніхто і не дочекався. Тож наступну зустріч з ним протестувальники призначили на завтра, 5 березня.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23451 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button