Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23449 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Коля Кольщик

Київський татуювальник Коля Кольщик, що працює у студії Black Swallow Tattoo, оголосив про початок роботи над серією татуювань з радянськими мозаїками.

Ініціативу підтримав фотопроект видавництва «Основи» Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics. Тату-майстер повідомив, що надихався фрагментами робіт з інстаграму проекту ukrainianmosaics.

«Монументальне мистецтво отримало нове життя у 1960-х роках і масово створювалося для оздоблення фасадів та інтер’єрів до початку 1990-х. Авторами були неординарні й талановиті художники-монументалісти свого часу», – зазначає Коля.

Він розповів «Хмарочосу», що тату з мозаїками робив і раніше, – наприклад, чайки з Київського річкового вокзалу та фрагмент панно «Море та риби» з магазину «Океан» у Львові.

Фрагмент панно «Море та риби» з магазину «Океан» у Львові. Фото: Коля Кольщик, instagram.com/bs13tattoo/

Безпосередньо ідея акції з’явилася під час роботи над татуюванням для фотографа Євгена Нікіфорова, який документував монументальне мистецтво для видання Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics.

Тату з чайками Річкового вокзалу для Євгена Нікіфорова. Фото: Коля Кольщик

«Це не лише цікаво, але й привід звернути увагу людей на тему та проблеми з нею пов’язані», – вважає Коля.

Він розробив серію ескізів, які доступні для замовлення:

Ескізи татуювань із радянськими мозаїками. Фото: Коля Кольщик

Частина коштів піде на підтримку проекту Decommunized і нові експедиції з пошуку збережених мозаїк. Наразі знайдено понад 3000 об’єктів в усіх областях України.

«Це, певно, єдиний проект, який відшукує і документує українські радянські мозаїки. Якби не він, не було б такої величезної бази фото мозаїк, які автор люб’язно надав в якості матеріалу для ескізів», – розповів Коля.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button