Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Приміщення Кмитівського музею. Фото: facebook.com/kmytivmuseum

Представників Житомирської обласної ради обурила назва музею радянського мистецтва у селі Кмитові, що під Житомиром. Через це вони вимагають звільнення директора, а також погрожують «закрити лавочку».

Кмитівський музей спеціалізується винятково на мистецтві радянського періоду й має в колекції твори переважно 1950-80-х років. Сама будівля є яскравим зразком радянської музейної архітектури.

Будівля музею невдовзі після спорудження у 1974 році. Фото: facebook.com/kmytivmuseum

Слово «радянський» прибрали з назви у 1991 році й наразі він офіційно називається «Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Йосипа Дмитровича Буханчука».

Водночас музейники нарікають, що за відсутності в назві слова «радянське» музей втратив означеність, яка вказувала на профіль наукової інституції та предмет роботи. Тож у соціальних мережах послуговуються оригінальною назвою – «Кмитівський музей радянського мистецтва».

Фото: facebook.com/kmytivmuseum

Депутати Житомирської ОДА «свободівець» Сидір Кизін, Олена Галагуза та інші вважають, що така назва порушує закон про декомунізацію.

Читайте також: З’явилася мапа пам’яток модернізму Житомирщини

Мистецтвознавиця Євгенія Моляр, яка на волонтерських засадах співпрацює з музеєм, поскаржилася, що Галагуза телефонувала їй та на підвищених тонах погрожувала «закрити лавочку».

Елеонора Романеску, «Осінь над Дністром», 1983 рік

«Житомирська обласна рада роками ігнорувала те, що в музеї протікає дах, потрібна термінова реставрація 19 живописних творів, а в наукових співробітниць один ноутбук на відділ із трьох осіб. Саме обласна рада має це забезпечувати, згідно з законодавством, а втручатися у музейну роботу – не може. Але втручається!» – пише Моляр.

В офіційній заяві Кмитівський музей нагадує, що декомунізаційні закони не поширюються на діяльність музеїв.

Картини, які перемістили з фондів в експозицію. Фото: Євгенія Моляр

10 серпня у Кмитівському музеї відбудеться відриття виставки «Читаючи уламки» у новоствореному відділі сучасного мистецтва. Виставку курує художник Нікіта Кадан. На ній буде презентовано твори Євгенії Білорусець, Володимира Воротньова, Ксенії Гнилицької, Андрія Сагайдаковського та інших відомих сучасних художників.

Деякі кияни повідомляють у соцмережах, що поїдуть на відкриття виставки, щоб підтримати Кмитівський музей. До Кмитова можна дістатися маршруткою Київ-Житомир, що відправляються від метро «Житомирська».

Фото: facebook.com/kmytivmuseum

Нагадаємо, Львівська міська рада ухвалила рішення про захист мозаїк радянського періоду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button