Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: bicycledutch.wordpress.com

З 19 серпня поряд із залізничним вокзалом міста Утрехт після завершення будівництва розпочала роботу остання черга найбільшого в світі велопаркінгу. В цій частині можна розмістити до 5 000 велосипедів, а загалом паркінг вміщує 12 500 роверів. Об’єкт збудували на місці попереднього велопаркінгу, який мав набагато менше паркомісць.

Фото: bicycledutch.wordpress.com

Будівництво цього об’єкту тривало п’ять років та коштувало 30 мільйонів євро. Співфінансували проект місцева залізнична компанія (60%), муніципалітет Утрехта (20%) і міністерство транспорту Нідерландів (20%). Зараз велопаркінг належить муніципалітету, його обслуговує персонал з 40 осіб.

Фото: bicycledutch.wordpress.com

Новий паркінг – це триповерхова будівля, якою можна вільно пересуватись на велосипеді – тож немає потреби везти велосипед пішки, поки шукаєте вільне місце. На -1 поверсі зазвичай паркуються ті, хто потім пересаджуються на поїзд, на другому поверсі – містяни, які мають справи неподалік вокзалу, а паркомісця на першому поверсі зарезервовані для тих, хто має довгострокові абонементи. Перший поверх можна також використовувати просто як велопроїзд.

Фото: bicycledutch.wordpress.com

Коли друга черга паркінгу будувалась і працювала лише перша, заповненість сягала 90% по понеділках, середах та п’ятницях, а по вівторках та четвергах парковка була заповнена велосипедами повністю. У муніципалітеті сподіваються, що тепер, після відкриття другої черги, паркомісць має вистачити на всіх бажаючих. Всього в районі вокзалу Утрехта є близько 33 000 місць для парковки велосипедів, з яких 22 000 – безкоштовні у перші 24 години користування.

Попередній найбільший в світі велопаркінг на 9 400 місць збудували в Японії у 2008 році. Там діє автоматична система, яка забирає та подає велосипеди власникам у спеціальних пунктах на вулиці. Сам паркінг знаходиться під землею.

Автоматизований велопаркінг в Японії. Фото: citiscope.org

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button