Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Віталий Лазебник, Сьогодні

На вулиці Богдана Хмельницького, 26, навпроти оперного театру, відновлять мозаїчне панно «Українська пісня», створене 1967 року, повідомляє Сьогодні.

Наразі мозаїка руйнується, зокрема від обличчя танцівниці нічого не залишилося. Спонсорувати реставрацію зголосився футбольний клуб «Шахтар» – панно розташовано неподалік від місця базування команди в Києві.

«Чимало часу зайняв збір необхідних дозвільних документів, переговори з орендарем будівлі та чиновниками КМДА. Також ми зустрілися з художниками, які готові провести реставрацію мозаїки. Зараз лишилося отримати дозвіл від інспекції державного архітектурно-будівельного контролю», – розповіли у пресслужбі ФК «Шахтар».

Фото: Віталий Лазебник, Сьогодні

Реставратори вже провели підготовчі роботи – стан панно дослідили за допомогою дрона. Виявилося, що на стіні з мозаїкою є пустоти. Частина мозаїчної смальти вигоріла на сонці, її потрібно замінити. Також простукають місця, де відійшла плитка, відіб’ють її і зроблять нову цементну подушку.

«Спеціалісти припускали, що проводитимуть роботи на площі три на три квадратних метри, але вже зараз зрозуміло, що обсяг робіт буде більшим», – зазначив активіст і засновник спільноти «Київські історії» Олег Коваль.

Для відновлення всіх втрачених фрагментів використають старі фотографії панно.

Фото: Віталий Лазебник, Сьогодні

Над відновленням мозаїки працюватиме бригада художників-монументалістів під керівництвом Федора Григорова. Вони брали участь у реставрації фонтану «Зорі та сузір’я» авторства Володимира Мельниченка й Ади Рибачук. Після цих робіт залишилася смальта, зроблена приблизно тоді ж, що і мозаїка на Хмельницького. Вона пасує за кольором, і вірогідно, її використають у реставрації «Української пісні».

За словами Коваля, мозаїку вдасться відновити за один-два тижні. Список з іменами учасників рестраврації помістять у капсулу, яку закладуть у панно.

Нагадаємо, нещодавно мозаїчне панно кінця 1970-х років «Квітучі сади» («Україна молода») на Дарницькому бульварі занесли до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button