Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23275 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мер Києва Віталій Кличко виступив з брифінгом щодо рішення Кабінету Міністрів про його звільнення з посади голови КМДА.

Кличко назвав таке рішення незаконним і заявив, що киян хочуть позбавити права обирати владу.

«Це неконституційно, недемократично та суперечить місцевому самоврядуванню», – говорить мер. 

У своєму виступі Кличко посилався на 141 статтю Конституції України, згідно якої саме міський голова має очолити виконавчий орган Київради, яким є КМДА. 

Кличко нагадав, що «у 2003 році Конституційний суд визначив, що головою КМДА може бути призначена людина, яка обрана міським головою Києва».

Він також наголосив, що проти нього розгортається широка кампанія з дискредитації – і запевнив, що вже звернувся з цього приводу до суду.

Фото: з Фб сторінки Віталія Кличка

У відповідь на питання про заяву Андрія Богдана щодо пропозиції хабаря у 20 мільйонів доларів, аби Кличко залишився на посаді, мер відказав, що Богдану треба було звернутися до правоохоронних органів.

«Я нікому не делегував від мого імені вести переговори, всім нам цікаво, хто це був, де це відбувалося», – каже Кличко. Він також підкреслив, що звернувся до НАБУ щодо розслідування цього питання. 

Двовладдя, яке може виникнути, якщо президент Володимир Зеленський схвалить рішення уряду, мер прокоментував так:

«Дуалізм може на сьогодні призвести до стопору змін. До того, що дві людини змагатимуться, хто має більший вплив. Це буде нагадувати просту ситуацію, я можу так образно пояснити. Ви сідаєте в таксі, де ви маєте двох водіїв, у кожного своє кермо, даєте завдання чи прохання потрапити до пункту призначення, але у кожного з них є своє бачення руху. Я переконаний, що ця автівка може не поїхати, а якщо поїде, то до першого перехрестя».

Віталій Кличко зауважив, що годинами може розповідати про результати своєї роботи на посаді, але оцінку йому як голові можуть дати лише кияни. Він також заявив про намір балотуватися на посаду мера на наступних виборах, адже, на його думку, розпочату ним роботу потрібно завершувати. Ключовим завданням для нього є зміна системи, а не людей.

«Я залишуся київським міським головою і буду робити все, щоб захистити право киян обирати. Я буду боротися не за крісло, а за принципи», – стверджує мер. 

Нагадаємо, що міського голову в Києві обирають кияни на виборах кожні п’ять років, тоді як голову КМДА призначає президент. Зазвичай обидві посади обіймає одна й та сама людина. Винятком було призначення урядом Януковича головою КМДА Олександра Попова, тоді коли міським головою лишався Леонід Черновецький. Віталій Кличко згадав про цей випадок на брифінгу з коментарем «ви знаєте, до чого це призвело». 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button