Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

12 вересня так і не відбулася запланована сесія Київради. Засідання знову проігнорувала більшість депутатів: зі 120 обранців у залі зареєструвалися 46. 

Це засідання було головною надією для жителів провулку Івана Мар’яненка. Впродовж року вони протестували проти вирубки дерев біля своїх будинків і будівництва на колись зеленому схилі 34-поверхового комплексу. Це був останній день, коли депутати могли відмовити забудовнику в поновленні оренди земельної ділянки. Відтепер оренда буде автоматично продовжена ще на 15 років.    

Ремонт каналізації на 38 поверхів

Раніше «Хмарочос» вже згадував конфлікт, який розгорівся минулої осені біля станції метро «Кловська», де компанія ТОВ «Будінформ» вирішила звести офісно-житловий будинок. Для цього вона обнесла парканом схил, який веде до будинку №14 – і під його вікнами стала вирубати дерева, які заважали завезти сюди важку техніку.

Спочатку роботи обґрунтовували під приводом ремонту дощової каналізації. Лише пізніше з’ясувалося, що на цій ділянці почнуть багатоповерхове будівництво, попри давно визнану аварійність Кловського схилу.

Перший проєкт забудови

Встановлення паркану та вирубку дерев охороняли вже звичні для багатьох забудов «спортсмени». Пізніше їх заступили люди в камуфляжній формі, які відрекомендувалися жителям «миротворчою ініціативою». 

Щоб зупинити будівництво, мешканці стали пробиватися до чиновників: надсилали їм численні запити і звернення, а не отримавши відповідей — влаштовували пікети, демонстрації і перекриття вулиць. Але ті реагували мляво.      

«Під час недавньої зустрічі нашої громади із мером Олександр Свистунов запевняв його, що всі документи у забудовника “у повному порядку”. А відтак мер і каже: “Ну, то вони мають повне право будувати!”. А на технічне обстеження схилу, мовляв, у міста немає грошей, тому забудовник якраз і укріпить його своїм новобудом», — так  на початку цього року місцеві мешканці описували враження від спілкування з КМДА.

Пізніше адміністрація все ж зверне увагу на численні протести. Але, як вважають жителі, лише тому, що схил, на якому збираються зводити «свічку», і справді зсувонебезпечний. 

Кажуть, що все інше — максимально допустима висотність забудови в центрі міста (до 27 метрів, або не вище дев’яти поверхів); тріщини, які з’явилися у двох сусідніх будинках; перевантаження і без того закоркованої вулиці Мечникова — не справляли на КМДА великого враження. 

Адміністрація знайшла «соломонове рішення»: якщо схил настільки небезпечний, то забудовник має спершу облаштувати тут підпірну стінку — і лише потім зводити ЖК. Забудовник підхопив цю ініціативу: відтоді всі роботи на ділянці пояснювалися не лише ремонтом каналізації, але й будівництвом стіни.    

— Весь час, прикриваючись укріпленням схилу, вони заганяли у нього будівельні палі, — розповідає «Хмарочосу» місцева мешканка Юлія Діденко. — Чиновники не провели з цього приводу жодної експертизи, хоча і казали, що укріплення схилу має бути комплексним, а не лише на одній ділянці. При цьому проєкт, як і раніше, ніхто в очі не бачив. Спершу ДАБІ приходила до них з перевірками і навіть зупиняла роботи, але забудовник все оскаржував в Окружному адміністративному суді. Тепер вони (ДАБІ — ред.) пишуть нам, що їх не пускають на будівельний майданчик, і з цього приводу вони нібито звертаються в поліцію, сподіваючись, що вона допоможе їм туди потрапити. 

Наразі будинок, який має врятувати Кловський схил від катастрофи, нараховує 38 поверхів — 34 надземних і чотири підземних. Він суттєво підріс, адже ще три роки тому оголошення щодо продажу цієї ділянки вказувало, що їх узгоджено лише вісімнадцять. Остаточно ж затверджений проєкт, за яким вже розпочалися роботи, забудовник нікому не демонструє — принаймні, публічно. 

Витяг з відхилень від будівельних норм, направлених в Мінрегіонбуд

Що з документами?      

ТОВ «Будінформ» отримало цю ділянку в оренду у 2004 році. Депутатка Київради Наталія Манойленко зазначає, що протягом цього часу орендарі сплачували за неї навмання  — або недостатньо, або невчасно, або і зовсім нічого.  

«Це дуже суттєве порушення, але впродовж багатьох років у адміністрації ніби не помічали цього. Забудовник “покрив” всю заборговану суму лише після того, як про цю регулярну несплату стали публічно заявляти протестувальники», — каже депутатка. 

Через це у 2007 році київська прокуратура навіть подавала позов про розірвання оренди із забудовником. Втім, суд вона програла — і не стала подавати апеляцію.

Також з’ясувалося, що у 2018 році забудовник отримав дозвіл на будівництво на підставі прострочених містобудівних умов та обмежень, термін яких сплив у 2013-му. Але «Будінформ» відбився і тут, отримавши рішення того ж таки Окружного адміністративного суду. Суд вирішив, що містобудівні умови та обмеження, отримані забудовниками, «залишаються чинними до завершення будівництва». 

«Ми маємо всі необхідні документи та дозволи, щоб на законних підставах почати будувати будинок на ділянці, яку орендуємо багато років і за яку справно сплачуємо орендні внески до столичного бюджету», — наполягають у компанії. 

Вантажівки під лікарняними палатами

Ділянка, якій планують присвоїти адресу Мечникова, 7б, незручна для будівництва. Фактично, це пологий схил, оточений житловими будинками, через які облаштовані лише вузенькі проїзди. 

Тому єдиний шлях до будівельного майданчика лежав через алею Олександрівської лікарні. І невдовзі серед лікарняних корпусів, здіймаючи у повітря хмари пилу, стали сновигати вантажівки. Як з’ясувалося, адміністрація лікарні була не проти перетворення відомчої території на зону для підвозу будівельних матеріалів. Протестувальникам вона пояснила, що взамін ТОВ «Будінформ» відремонтує їхню дощову каналізацію.

Але у забудовника обіцяють, що це лише мала частина того, що буде зроблено для лікарні. Так, співробітник компанії Ігор Лук’яшів запевняє: в якості компенсації за тимчасові незручності девелопер повністю відновить місцеву інфраструктуру. До цього «все включено» входять: заміна асфальту, закупка кондиціонерів, ремонт сходів між корпусами.

«”Будінформ” отримав офіційні дозволи на проїзд великогабаритної техніки по території лікарні від усіх причетних до процесу запобігання техногенної катастрофи на Кловському яру комісій та установ… Наша компанія вже вклала десятки мільйонів гривень в укріплення схилу – і вкладе набагато більше», — пише Лук’яшів.  

Київрада, яка не змогла

Манойленко каже, що проєкт рішення, який відмовляв забудовнику в поновленні договору оренди земельної ділянки, був готовий ще у лютому 2019 року. На початку травня – вже успішно пройшов всі комісії Київради. На цьому все й скінчилося: з середини травня депутати перестали збиратися на засідання.

«Термін голосування за цей проєкт спливав на початку вересня. А якщо депутати не голосують за те, щоб забрати у забудовника ділянку, оренда йому автоматично продовжується. І, на жаль, це не єдиний серйозний конфлікт у місті, який показово “злила” більшість депутатів», — розповідає депутатка.    

Щоправда, є в цій історії й нотка позитиву: так, ТОВ «Будінформ» відкликав позов проти Ольги Малишенко, мешканки одного з будинків поруч із забудовою. Вона була майже на кожній акції протесту — і постійно писала про порушення з боку забудовника.

У своєму позові компанія вимагала не лише спростувати всі пости, які Малишенко оприлюднювала на своїй Facebook-сторінці, але й видалити їх — та компенсувати «будінформівцям» судові витрати, які, за підрахунками компанії, склали майже 92 тисячі гривень (текст позову є у розпорядженні редакції). 

Натомість, що стосується будівництва, то в компанії запевняють, що неодмінно розпочнуть його — як тільки «зроблять безпечним» Кловський схил. 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button