Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Програма «Наші гроші» на Bihus.info провела журналістське розслідування щодо законості розташування на Трухановому острові тренувальної бази працівників охоронної фірми «Шторм».

Вони, як стверджують журналісти, є охоронцями Віктора Медвечука (депутата Верховної Ради дев’ятого скликання від партії «Опозиційна платформа – за життя»).

Журналісти виявили паркан, який оточує 11,5 тис кв метрів рекреаційного Труханового острова. Паркан заходить прямо у воду, а це означає, що берег повністю відрізаний від містян. З загородженої території лунали накази, що нагадували військові.

Згідно з законодавством України, доступ до берегів Труханового острова повинен мати кожен охочий, а приватне будівництво на території острова заборонено. У разі володіння ділянкою біля водойми, власник ділянки повинен забезпечити загальне водокористування для всіх.

Чоловіки, які відповідали на питання журналістів з-за загорожі, були одягнуті у футболки з написом «Шторм», приналежність до якого, втім, заперечували. Вони представилися охоронцями тренувальної бази «Козак». Потрапити на загороджену територію або ж побачити документи на землю не вдалося навіть працівнику земельного департаменту КМДА.

За даними журналістів, в КМДА ділянка дійсно закріплена за районною громадською організацією «Клуб “Козак”», яка тісно пов’язана з Медвечуком. Один із засновників цієї організації  Юрій Палій  екс-працівник компанії «Укркапітал», що є активом Медвечука.

Інший засновник – Олександр Литвинов, є екс-помічником депутата Григорія Суркіса, давнього бізнес-партнера Медвечука. Керівник громадської організації  екс-помічник нардепа Тараса Козака (власник каналів 112, Newone і zik) Ян Марченко, який був співвласником чотирьох аграрних компаній, що у 2017 році стали власністю дружина Медвечука Оксани Марченко.

Ще в 2014 році «Клуб “Козак”» намагався оформити право власності на старі радянські споруди спортивного комплексу  але суд йому відмовив .

Охоронці фірми «Шторм» відомі журналістам своїми численними нападами та агресивними діями при зйомках будівель, пов’язаних із Медвечуком. Власник охоронної фірми «Шторм» Віктор Чорний наразі є колегою Медвечука в партії «Опозиційна платформа – за життя».

У журналістському розслідуванні також зазначають, що сьогодні зафіксовано багато випадків захоплення рекреаційних зон людьми, тісно пов’язаними з Медвечуком.

«Проте правоохоронні органи питань до земель Медвечука, як і до нього самого, все ще не сформулювали», — кажуть журналісти.

 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button