Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23268 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Максим Микитась. Фото: facebook.com/maxim.mikitas

Національне антикорупційне бюро повідомило ексдепутату про підозру в організації заволодіння нерухомістю за допомогою підконтрольних йому будівельних компаній, повідомляє пресслужба НАБУ.

Джерело Інтерфакс-Україна підтвердило, що йдеться про бізнесмена Максима Микитася, який донедавна володів корпорацією «Укрбуд».

НАБУ кваліфікує дії Микитася за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, тобто йдеться про заволодіння майном в особливо великих розмірах, організоване групою. При цьому Микитася розглядають як організатора. За таким звинуваченням особі загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура тим часом вручила Микитасю клопотання про застосування запобіжного заходу. Прокурори наполягають на триманні під вартою або ж внесення 300 мільйонів гривень застави.

За даними слідства, у 2000-х роках та «Укрбуд» та Нацгвардія (тоді ще управління внутрішніх військ МВС) уклали угоду про будівництво житлового комплексу на території колишньої військової частини біля метро «Печерська». В обмін на один гектар землі Нацгвардія мала отримати 50 квартир. Йдеться про ЖК «Аристократ» на вулиці Євгена Коновальця, 34.

ЖК «Аристократ» на Печерську. Візуалізація: Укрбуд

Проте у 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди. Нацгвардія відмовилась від квартир на Печерську і натомість погодилася на 65 квартир у будинку, що його «Укрбуд» зводив біля метро «Бориспільська» – ЖК «Оберіг».

Слідчі підрахували, що вартість квартир на околиці була на 81,6 мільйона гривень менша, ніж тих квартир, що Нацгвардія мала отримати в ЖК «Аристократ». НАБУ порушило справу у 2017 році за матеріалами розслідування BIHUS.info.

У травні цього року детективи НАБУ провели обшуки в «Укрбуді» та в офісах і домівках окремих службовців Нацгвардії. Було затримано екс-командувача Нацгвардії Юрія Аллерова, а також гендиректора «Укрбуду» Олега Майбороду й оцінювачку компанії Алісу Гринчук.

Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжні заходи підозрюваним. Наразі фігуранти не перебувають під вартою.

Також на початку літа Антимонопольний комітет оштрафував дві компанії, пов’язані з Микитасем, за змову під час тендеру на будівництво Шулявської розв’язки. Перед цим ті ж компанії було оштрафовано за змову під час двох інших тендерів.

Наприкінці вересня Микитась оголосив про продаж корпорації «Укрбуд Девелопмент». Сам він вийшов із будівельного бізнесу.

Кияни нарікають, що будівництво Шулявського шляхопроводу наразі виглядає замороженим. Другого жовтня мер Києва Віталій Кличко їздив на місце будівництва та запевняв, що зведення конструкцій триває. Він пообіцяв, що рух транспорту новим мостом буде відкрито наприкінці грудня.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button