Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Повітря в Києва вранці 20 жовтня. Фото: Nina Tokareva, facebook.com/groups/ObolonSmog

Під час брифінгу 21 жовтня прем’єр-міністр Олексій Гончарук прокоментував повідомлення про забруднення повітря в Києві останніми днями, повідомляє Українська правда.

«З приводу аномального CO – я так розумію, ви про повідомлення в інтернеті – ми зараз розбираємося з цим. Попередньо мені доповіли, що за офіційними нашими даними у нас у повітрі нічого аномального не спостерігається і якість повітря зараз у межах ГДК – гранично допустимої концентрації. Тобто ніяких аномальних перевищень чогось небезпечного в повітрі ми, за офіційними даними, жодних не бачимо», – заявив прем’єр.

Водночас Гончарук запевнив, що уряд «помітив сигнал» і зараз розбирається з отриманими даними, щоб дати їм оцінку та найближчим часом оголосити результати.

19 жовтня датчики сервісу SaveEcoBot зафіксували індекс забруднення повітря в окремих районах Києва на рівні 150-170 при нормі 0-50. Сьогодні вранці, 21 жовтня, рівень забруднення на окремих вулицях сягав 160-180.

Активіст Євген Сойкін звернув увагу, що сервіс Windy показує над Україною високу концентрацію CO (монооксиду вуглецю або чадного газу).

Концентрація чадного газу в Європі на мапі Windy. Скріншот: facebook.com/angrycock/

Telegram-бот програміста-ентузіаста Любомира Мілевського вразив жителів Позняків, показавши рівень забруднення понад 800.

Скріншот facebook.com/groups/ObolonSmog

«Ми зараз розбираємося, яка в них методологія, що насправді вони оцінювали, що ці картинки насправді означають. Офіційного підтвердження і офіційних даних, які би давали мені підстави вважати, що в Україні щось аномальне коїться з повітрям, у мене немає зараз. Можливо, наші служби погано працюють, чи малюнки були неправильно інтерпретовані», – зазначив прем’єр-міністр.

Натяля Диденко прокоментувала ситуацію з повітрям у Києві як синоптик. На її думку, до високого рівня забруднення могли призвести такі фактори, як суха безвітряна погода та масове спалювання листя.

«Живу впритул до приватного сектору і вже тривалий час провітрити квартиру – проблема. Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону та штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально», – розповіла вона й про власний досвід.

Експерти Української Кліматичної Мережі та Save Dnipro зазначили в коментарі виданню Рубрика, що висока концентрація вуглецю могла утворитися через масове спалювання трави, листя, сміття, залишків із полів.

Дим від спалюваного листя в Умані. Фото: Анатолій Лисько, facebook.com/anatoliy.sad

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button