Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23598 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: twinsfisch, Unsplash

Жодна зі 195 досліджених країн світу не є у повній мірі підготовленою до наступної емідемії чи пандемії. Такий висновок міститься у звіті щодо епідемічної безпеки Global Health Security Index.

Дослідження зробив Economist Intelligence Unit (аналітичний підрозділ компанії, яка видає журнал The Economist) для Ініціативи ядерної загрози та Центру охорони здоров’я Джонса Хопкінса.

Оцінку здатності тієї чи іншої країни протистояти потенційній епідемії, такій як, скажімо, лихоманка ебола, проводили за 140 параметрами: ефективність системи охорони здоров’я, ступінь реагування на надзвичайні ситуації, політична, соціоекономічна, екологічна ситуація тощо.

Таким чином, кожна країна мала набрати щонайбільше 100 балів. Та середній показник у світі виявився трохи більшим за 40.

Підготовленість України до епідемії визначили у 38 балів. Вона перебуває на 94-му місці серед 195 країн світу. Найгірше оцінили українську систему охорони здоров’я, зокрема, профілактику, комунікацію під час надзвичайної ситуації та заходи з контролю за інфекціями.

Місце України на шкалі готовності до епідемій та довільно обрані країни для порівняння

Загалом лише 13 країн потрапили до категорії «найбільш підготовлених».

Нагадаємо, наприкінці жовтня Міністерство охорони здоров’я підтвердило діагноз дифтерія у двох людей: дев’ятирічного хлопчика в Києві та 47-річного чоловіка у Тернопільській області. Дитина не була щеплена через відмову батьків. Чоловік вакцинувався два роки тому.

2017 року в Україні спалахнула епідемія кору, яку МОЗ пов’язує з масовою відмовою від вакцинацій.  У 2016 році Україна за рівнем вакцинації (менш як 50%) перебувала в одному ряду з Сомалі, ЦАР, Південним Суданом, Анголою та Екваторіальною Гвінеєю. За 2018 рік в Україні на кір захворіло більше осіб, ніж в усіх країнах Європи разом.

Читайте також: Щеплення проти грипу в Києві: де зробити і як записатися?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button