Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Метро Варшави. Фото: Twixes, Unsplash

Видання Insider склало список європейських столиць з найнижчою вартістю разового квитка у метрополітені.

Перше місце в рейтингу розділили між собою Київ і Мінськ. Вартість разового квитка видання вказує у доларах.

11. Лісабон, Португалія – 1,60 долара.

10. Афіни, Греція – 1,54 долара. Ще кілька років тому афіняни масово їздили «зайцями» через наслідки боргової кризи. Навіть утворився рух «Ми не платитимемо». Контроль квитків у громадському транспорті на деякий час послабили, а то й узагалі скасували після загибелі у 2013 році 18-річного пасажира, який вистрибнув у вікно автобуса, рятуючись від контролерів. Позаторік в афінському метро встановили турнікети, але багато хто досі проходить без квитка.

9. Будапешт, Угорщина – 1,15 долара.

8. Варшава, Польща – 1,12 долара за разову 75-хвилинну поїздку. Однак укладачі рейтингу не зважили на 20-хвилинний квиток вартістю 0,9 долара, який би підняв Варшаву на п’яту сходинку.

7. Таллінн, Естонія – 1,10 долара. Невідомо, що мається на увазі під «талліннським метро», але разовий QR-квиток у громадському транспорті коштує один євро для приїжджих, а для талліннців проїзд безкоштовний.

6. Прага, Чехія – 1,02 за квиток дійсний протягом 30 хвилин. Цьогоріч муніципалітет вирішив робити міський транспорт безоплатним у дні з сильним смогом.

5. Софія, Болгарія – 0,90 долара.

4. Москва, Росія – 0,60 долара за разову поїздку з карткою «Тройка». Якщо купувати паперовий квиток старого зразка, одна поїздка коштуватиме $0,86.

Метро у Москві. Фото: Władysław Niźnik, Unsplash

3. Бухарест, Румунія – 0,58 долара.

1. Мінськ, Білорусь / Київ, Україна. Разовий квиток в метро обох столиць коштує 0,32 долара. У Києві це вісім гривень, а в Мінську – 65 копійок, що за сьогоднішнім курсом складає 7,9 гривні.

Система електронного квитка, впровадження якої в Києві знову відтермінували щонайменше до квітня наступного року, не передбачає інших знижок на проїзд, окрім як знижка на оптову купівлю разових квитків. Також киянам доводиться окремо оплачувати проїзд після кожної пересадки.

Натомість у багатьох столицях Європи різниця між вартістю разового квитка та різними видами проїзних є вагомою. Наприклад, місячний проїзний у Варшаві коштує 28,5 долара (110 злотих), що здешевшує вартість проїзду в два боки принаймні удвічі порівняно з разовими квитками. Пересадки потягом певного часу безкоштовні навіть із разовими квитками.

Читайте також: Як відрізняється громадський транспорт в Києві, Варшаві і Празі: ціна та якість

У Празі 90-хвилинний разовий квиток коштує 32 чеських крони (1,40 долара), а проїзний на місяць – 670 (30 доларів). Проїзний на три місяці обійдеться у 1880 крон (81 долар) – таким чином вартість поїздки в обидва боки зменшується до 10 крон (0,44 долара, або 11 гривень).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button