Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Канзас-сіті. Фото: Daniel Bosse, Unsplash

12 грудня міська рада американського Канзас-сіті, штат Міссурі, ухвалила перший в історії білль про права орендарів житла, повідомляє Kansas City Star.

«Я орендую житло, як і багато інших людей. Цей білль захистить права людей, які раніше були позбавлені захисту», – зазначив мер міста Квінтон Лукас.

Закон декларує право на житло, свободу від дискримінації, право на колективну сплату оренду тощо. Зокрема, забороняє відмовляти громадянину в оренді житла на підставі проблем із законом у минулому, таких як арешт або відбуття покарання. Також білль також зобов’язує власників помешкання попереджати про свій прихід за 24 години.

Орендодавці залишилися незадоволеними документом, хоча й визнали, що остання редакція є прийнятнішою за ті варіанти, які розглядалися на громадських слуханнях. Один із представників власників житла прогнозує, що чимало орендодавців захочуть припинити бізнес у Канзас-сіті.

Водночас ініціативна група орендарів KC Tenants також втратила одну з головних позицій внаслідок компромісу. Вони вимагали захист прав малозабезпечених містян, які платять за житло за допомогою соціальних субсидій. Наразі власники житла у Канзас-сіті відмовляють тим, хто збирається оплачувати квартиру у такий спосіб.

Місцева жителька Дженай Менлі розповіла, що тижнями шукала орендодавця, який би погодився прийняти її ваучер на житло, й через постійні пошуки мала пропускати роботу. Водночас у близько 75 міст у десятку штатів існують законодавчі норми, які захищають власників соціальних ваучерів.

П’ятого грудня міська рада Канзас-сіті скасувала оплату за проїзд у громадському транспорті – автобусах. Трамваї від початку були безоплатними.

Нагадаємо, у Берліні запровадили п’ятирічний мораторій на підвищення вартості оренди житла.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button