Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23265 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будівництво готелю. Фото: Василь Гроголь

Bursa Hotel Kyiv разом із Balbek Bureau планують відкрити десятиповерховий готель у приміщенні виселеного гуртожитку на Печерську. Про це повідомив виконавчий директор Bursa Василь Гроголь.

Готель матиме 133 номери, бар на даху, ресторан на першому поверсі та пентхауси на десятому. Відкрити готель планують у 2020 році.

Будівництво готелю. Фото: Василь Гроголь

Два корпуси будівлі, збудованої у 1972 році, розташовано у Печерському районі Києва, на вулиці Саперне поле, 9а. Раніше гуртожиток належав заводу ім. Патона, більш як десять років тому його перевели у нежитловий фонд і почали виселяти мешканців. У 2016 році будівлю передали у приватну власність компанії «Тактик».

Два корпуси гуртожитку в оточенні новобудов. Кадр із відео Raw Kiev

Забудовник домовився з деякими мешканцями, виплативши їм компенсації. Іншу частину відселили в інший гуртожиток, розповіла виданню From-UA жителька Аліна Костюк.

«Близько 30 родин виписалися та переїхали в один із адміністративних корпусів заводу ім. Патона на Корчуватому, але їх там не прописали, і через півтора року виконавча служба законно їх звідти виселила, адже будівля не призначена для життя», – йдеться у публікації Raw Kiev.

Протестний банер на гуртожитку. Фото: From-UA

Коли розпочалася реконструкція одного з корпусів восени 2018 року, у гуртожитку на Саперному полі лишалися ще вісім прописаних родин. Через будівельні роботи в одному корпусі другий корпус виявився відрізаним від опалення і гарячої води. За словами Костюк, у лютому 2019 року було відключено й електрику.

Мешканці розміщали протестні банери та зверталися до КМДА, поліції, прокуратури й до Печерської райадміністрації.

Фото: From-UA

Коментуючи ситуацію, соціологиня Альона Ляшева звертається до критики Девідом Гарві процесів капіталістичної урбанізації. На його думку, проєкти перебудови міста, передусім джентрифікація, спираються на потребу вирішення проблеми надлишкового капіталу. Замість нетрів з’являються ТРЦ, магазини, ресторани й фермерські ринки – все, що створює «ауру свободи вибору за умови наявності грошей».

Натомість, на думку Гарві, перебудові міста завжди властивий класовий вимір і насильство, зокрема виселення найменш привілейованих городян.

«Наслідки цього закарбувалися в просторових формах наших міст, котрі все більше складаються з укріплених фрагментів, огороджених резиденцій та приватизованих публічних просторів, що перебувають під постійним наглядом», – пише Гарві у роботі «Право на місто».

Павло Федорів, спеціаліст із міської географії аналітичного центру CEDOS, також зауважує, що частина Печерська, де розташовано гуртожиток, стане ідеальним зразком так званих «закритих спільнот» – gated communities. У цьому районі вже збудовано або будується ЖК Central Park, ЖК Healthy City, ЖК Французький квартал, ЖК Бульвар Фонтанів, ЖК Престиж Холл тощо – ці території відмежовано від решти міста турнікетами й парканами із шипами.

Федорів згадує ідею соціолога Джима Кемені про те, що вчення про житло має досліджувати не житло як будинки (housing as houses), а житло як домівки (housing as homes), тобто вивчати не стільки помешкання, як домогосподарства – людей, які в них живуть.

Нагадаємо, схожа ситуація склалася з гуртожитком «Київміськбуд-2» на вулиці Польовій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button